Wachter Gerben bekijkt nu erfgoed met diploma

Monumentenwachter Gerben Horck (53) is sinds kort gediplomeerd inspecteur gebouwd erfgoed. Met een mooie eindlijst kreeg hij begin juni zijn diploma uitgereikt. Hij pakt zijn beoordeling erbij. ,,Goed, goed, goed, goed, voldoende, goed, voldoende, goed, goed. Niet echt met de hakken over de sloot, haha”, zegt hij vanachter een kop koffie in kasteelcafé De Zalmen bij Kasteel Doorwerth.

Dat is voor deze dag zijn werkplek. Samen met collega Dion Wiegers is hij bezig met de inspectie van het fraaie kasteel in de uiterwaarden bij Doorwerth. Het is een uurtje rijden vanaf zijn woonplaats Lochem.

Gerben werkt sinds september 2022 bij Monumentenwacht Gelderland. ,,Daarvoor heb ik zo’n dertig jaar als molenmaker in Lochem gewerkt. Maar het bedrijf werd overgenomen en het beviel me niet zo goed meer, dus toen ben ik eens verder gaan kijken. Ik kende Monumentenwacht Gelderland al wel. Mijn ex-schoonvader werkte er, dus ik had er al het èèn en ander van gehoord.”

Snel gebeld

Toen hij op Facebook een vacature voor inspecteur voorbij zag komen, hoefde hij niet lang na te denken: solliciteren. ,,Kennelijk had ik de advertentie wat laat gezien, want de drie vacatures waren al ingevuld. Maar ze zeiden dat ik toch maar een brief moest schrijven en al vrij snel werd ik gebeld voor een gesprek.”

En zo begon hij in het rayon waartoe Arnhem, Renkum, Wageningen en Overbetuwe behoren. ,,Dion heeft mij wijs gemaakt in de inspecties. Waar moet je op letten, wat is de oorzaak van beschadigingen enzovoorts. Hij leerde me ook hoe belangrijk het is om te beoordelen of een restauratie goed is uitgevoerd. Mocht er in zo’n geval iets mis zijn, dan kan de eigenaar misschien nog een beroep doen op de garantie van de aannemer.”

De opleiding inspecteur gebouwd erfgoed bestaat uit zeven blokken theorie- en praktijkles. ,,De lessen waren in Amersfoort. Van daaruit gingen we ook wel naar panden toe die we als leerlingen moesten beoordelen. ,,Ik vond het een boeiende en vooral praktische opleiding. Je leert er zowel van foto als in het echt te de inspectie te doen. Het is dan aan jou om te beoordelen wat er aan de hand is en geeft dan advies.” Hij deed de cursus met veertien collega’s uit het hele land.

Gevels kijken

Gerben vindt vooral het oudere erfgoed mooi. ,,Als ik door de stad loop kijk ik niet naar de winkels, maar vooral naar de gevels erboven. Ik let op andere dingen dan de gemiddelde bezoeker van het centrum. Op bouwstijl en ook op beschadigingen.”

Voor de eindopdracht van de opleiding moesten de leerlingen naar De Lier bij Rotterdam. ,,Daar moesten we een boerderij inspecteren en een rapport met aanbevelingen schrijven. Ik vond het niet heel spannend, ik had al wel het idee dat ik zou slagen.” Toen een paar weken later de uitslag kwam, graaide Gerben thuis een doos pralines mee om het te vieren met zijn collega Dion.

Over ruim een jaar verhuist de kersverse gediplomeerde wachter naar het rayon in de buurt van zijn woonplaats. ,,Dat is voor mij wel iets praktischer. Nu moet ik een uur rijden voordat ik in het depot in de Betuwe ben, straks is dat dichterbij.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: