Provincies kijken in depot Monumentenwacht Gelderland

Vertegenwoordigers van de provincie Gelderland en andere provincies hebben onlangs een werkbezoek gebracht aan het Historisch Bouwfragmentendepot van Monumentenwacht Gelderland. Daar werd het gezelschap ontvangen door Mark van Dinteren.

Hij is behalve monumentenwachter ook beheerder van het depot. ,,Ze waren benieuwd naar hoe ons depot draait, met het idee om het misschien ook op andere plekken in het land te beginnen”, zegt Mark. Volgens hem vonden ze het ‘helemaal geweldig’. ,,Maar ik heb ze er wel op gewezen dat financiering een belangrijk punt is. Zonder steun kun je zo’n depot niet draaien. Je moet de opslagloods huren, er gaan beheersuren inzitten en de spullen moeten ook opgehaald worden.”

Tekst loopt door onder foto

Volgens Mark is het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk dat bij het ophalen van historische bouwmaterialen scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Het moet voor ons enigszins rendabel zijn. Materialen moeten we er snel uit kunnen halen. Er kunnen nog zulke mooie stenen beschikbaar komen, we hebben de tijd niet om die af te bikken.”

Samenwerking
De beheerder van het depot denkt dat samenwerking met werkgelegenheidsprojecten, dagbesteding of andere initiatieven een oplossing zou kunnen zijn. ,,Als je mensen met een beperking beschikbaar hebt die het plezierig vinden om stenen af te bikken, kun je ook aan dat soort materialen beginnen.”

Tekst loopt door onder foto

Teamleider Michel Terlingen van Monumentenwacht Gelderland vindt het een goede zaak dat vertegenwoordigers uit het hele land zich lieten informeren in het depot. ,,Op deze manier kun je zowel kennis en ervaring als het gevoel overdragen.”

Beschikbaar
Volgens Michel was het voor de bezoekers een eyeopener dat de gebruikte materialen veelal uit panden zonder monumentenstatus komen. ,,Daar is het makkelijker om ingrepen te doen. Maar het is wel jammer als die mooie materialen in de container zouden verdwijnen. Nu blijven ze beschikbaar.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: