Monumentenwachters Ronald en Robin ronden opleiding met succes af

Monumentenwacht Gelderland heeft er twee gediplomeerde monumentenwachters bij. Ronald Stijf en Robin Oonk slaagden onlangs voor de opleiding Professional Restauratie. Vrijdag 28 juni ontvingen ze hun diploma.

,,We hebben twee jaar lang elke vrijdag les gehad”, zegt Ronald Stijf. ,,Toen ik eraan begon dacht ik: wat een lang eind. Maar het is voorbij gevlogen.” Hoewel er veel aandacht was voor theorie, trokken de leerlingen er ook geregeld op uit om bij monumenten en restauraties te kijken. Ook moesten ze in twee jaar tijd vijf projecten volbrengen.

Tekst gaat verder onder foto

Robin (rechts) en Ronald (tweede van rechts) na de diploma-uitreiking. Onze monumentenwachter Wilfred Mengerink (met pet) is een van de docenten van de opleiding.

Ronald deed onder andere onderzoek naar de restauratie van een oude fabrieksschoorsteen in Apeldoorn, Robin verdiepte zich onder meer in het inspecteren en herstellen van stalen molenroeden. Hiervoor liep hij een dag mee met onze molenwachter Dinand van den Brink.

Robin Oonk noemt de opleiding ‘pittig’. ,,Zeker in het begin. Ik was niet meer gewend om in de schoolbanken te zitten, dus dat was wel even wennen. Er staat een studiebelasting voor van vier uur per week, maar in de praktijk is dat wel meer. Maar door de studie heb ik mijn rugzakje wel mooi gevuld met nuttige kennis.”

Kritische vragen

De opleiding werd afgesloten met een examengesprek over de laatste drie uitgevoerde projecten.  Ronald: ,,In dat eindgesprek hadden ze best kritische vragen. Dat is mooi, want zo krijg je de mogelijkheid om uit te leggen hoe je te werk bent gegaan. En ik kreeg een 8, dus het zal wel goed gegaan zijn”, zegt hij met een glimlach.

Tekst gaat verder onder foto

Robin sloot ook af met een mooi cijfer: een 7. ,,In mijn gesprek hebben we het gehad over het inspecteren van stalen molenroeden. Dat is actueel, omdat er daarmee de laatste tijd best wel wat problemen waren in het land. Ik vind het een interessant onderwerp. Ik ben voor het onderzoek langs geweest bij Vaags Molenbouw in Aalten. Zo heb ik in hun werkplaats kunnen zien hoe roeden gemaakt worden.”

Brede club studenten

Het waren niet alleen monumentenwachters die de opleiding bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) volgden. Ronald: ,,We hadden ook uitvoerders en calculators van bouwbedrijven en een architect. Het was een goeie club studenten en ook een hele leerzame opleiding. Je gaat de breedte en de diepte in. Ik heb er echt wat aan in mijn werk.”

Monumentenwachter Robin vond de gevarieerde samenstelling van de klas interessant. ,,Iedereen heeft zijn eigen ervaring en manier van denken. Zo kun je mooi met elkaar sparren.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: