Dankzij geldtekort in 1890 is er plek voor scholeksters op platte toren kerk Afferden

Niet alleen mensen zijn dol op monumenten, ook dieren. Op het platte dak van de toren van de voormalige St. Victor en Gezellenkerk in Afferden kwam onze monumentenwachter Mark van Dinteren onlangs een nest van een scholekster tegen.

Scherp gezien van Mark, want de eieren vallen niet heel erg op tussen het grind op het dak van het Rijksmonument. De scholekster legt vaker eieren in een kuiltje. Meestal zijn het er drie, die afwisselend door het vrouwtje en het mannetje worden uitgebroed.

Tempel

De kerk in Afferden is sinds 2017 eigendom van de boeddhistische Stichting Dhammakaya Nederland, die er een tempel van heeft gemaakt. De stichting houdt er meditatielessen en ceremonies met een Thais-boeddhistisch karakter. Dat is een bijzondere combinatie, die je in Nederland niet veel treft.

De kerk in Afferden is een ontwerp van architect Charles Weber, een Nederlandse kerkenbouwer van de neogotiek. Zijn ontwerp is in 1890 gebouwd dankzij een nalatenschap van twee parochianen, Wilhelmina en Maria van Welie.

Bouwpastoor Wilhelmus Otten kreeg destijds het dringende advies van het bisdom om uit kostenoverwegingen te kiezen voor een sober ontwerp, maar Weber luisterde maar half, want hij gaf het kerkgebouw een rijzig gotisch karakter.

Verzakking tijdens bouw

Bij de bouw verzuimde men een palenfundering aan te brengen, waardoor de toren al tijdens de bouw begon te verzakken. Dat werd opgelost door een ingenieus rooster onder de toren aan te brengen. Op dat moment was het geld op en werd de toren niet afgebouwd; er kwam zodoende een plat dak ter hoogte van de nok van het kerkdak.

De kerk is van buiten redelijk sober, het interieur is rijk te noemen. Zo zijn er gemetselde biechtstoelen, waarvan er één nu als boeddhistisch altaar in gebruik is. Verder is er een bijzondere preekstoel.

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: