Op zoek naar leeuwenkoppen, maar ook een mooie deurklink is welkom

Constans Pos uit Dieren is een regelmatig bezoeker van het historisch bouwfragmentendepot van Monumentenwacht Gelderland in Valburg. ,,Ik woon in een Rijksmonument in Dieren en ik vind hier altijd leuke en bruikbare elementen”, zegt hij. Het is koud in de hal, want gestookt wordt er niet. Maar de materialen die de monumenteninspecteurs overal in de provincie redden van de container liggen er droog.

Mark van Dinteren (geknield) geeft uitleg aan Constans Pos over oud sanitair in het depot.

,,Ik ben hier vandaag niet voor iets speciaals naar toe gekomen, al hou ik mijn ogen altijd open voor elementen met leeuwenkoppen. Die zitten ook aan de buitenkant van het huis en ik vind het leuk om die op andere plekken terug te laten komen”, zegt Pos, die in gezelschap is van twee kennissen. ,,En soms vind je hier deurklinken voor de vervanging van kapotte of zie je ineens dezelfde klinken als degene die al deels in het huis zitten. Of een mooi glas-in-loodraam.”

Tweede leven

Bij commerciële aanbieders van oude bouwmaterialen zul je de Dierenaar niet vinden. ,,Hier is het betaalbaar en kun je lekker rondlopen zonder dat je meteen wordt aangesproken om je meer te verkopen. Lekker sjacheren en spullen een tweede leven gunnen.”

Voor de liefhebber is het historisch bouwfragmentendepot van Monumentenwacht Gelderland een waar paradijsje. De hal in Valburg ligt en staat helemaal vol met oude tegels, deuren, sanitair en andere spullen die uit vaak monumentale panden komen.

Regelmatig laten we bijzondere maar ook gewone elementen zien die voor een vriendelijke prijs te koop zijn. Het depot is in principe elke vrijdagochtend geopend. Het is verstandig om tevoren even te bellen met beheerder Mark van Dinteren, want hij is ook weleens eens een dagje vrij: 06-2824 2898.

Voor een verdere blik op de collectie: https://www.monumentenwacht-gld.nl/Bouwfragmentendepot/Website/Index.htm

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: