Monumentenwachter Patrick de Jong vindt pan uit 1732 op dak in Varsseveld

Dakpannen kunnen gemakkelijk een eeuw mee, maar monumentenwachter Patrick de Jong kwam laatst wel een heel oud exemplaar tegen. ,,We waren op het dak van Museumboerderij Het Hofshuus in Varsseveld. Mijn collega Robin Oonk was de winveren en dekplanken aan het reinigen, toen ik omhoog klom om een schone doek te brengen. Toen zag ik een pan met opschrift liggen.”

Patrick en de dakpan van bijna 300 jaar oud.

Hij besloot de dakpan te vervangen en mee te nemen naar beneden. ,,Daar hebben vrijwilligers van het museum hem gewassen en toen kon je duidelijk zien dat er stond : ‘Gestookt 1732’. We komen natuurlijk wel vaker hele oude pannen tegen, maar zoiets had ik nog niet eerder gezien”, zegt De Jong.

Tentoonstellen

Volgens de monumentenwachter had de pan geen noemenswaardige beschadigingen. ,,Hij functioneerde nog goed, maar het leek me leuker als ze ‘m in het museum zouden kunnen tentoonstellen. Ik kan niet met zekerheid zeggen of deze pan al die tijd op die boerderij heeft gelegen, maar het is wel een bewijs dat dakpannen zonder problemen heel lang mee kunnen gaan.”

Het Hofshuus is een museumboerderij ‘vol herinneringen uit het verleden’ en heeft ook een erf met mooie tuinen en oude gewassen. ‘De voorwerpen die u aantreft zijn niet verzameld om hun schoonheid of grote waarde, maar vooral omdat ze uit het leven gegrepen zijn’, zo meldt het museum op de website. ‘Met deze voorwerpen komen verdwenen aspecten van onze voorouders weer tot leven’.

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: