Monumentenwacht Gelderland helpt mee met opleiden van nieuwe vakmensen

Twintig restauratietimmerlieden en -metselaars hebben begin juli het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen gekregen. Onze monumentenwachter Wilfred Mengerink verzorgde een groot deel van de lessen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE).

NCE-bestuurslid en restauratie-architect Erik Jan Brans noemt het goed nieuws dat er twintig vaklieden bij zijn gekomen. ,,Goed opgeleide vakmensen vormen een belangrijke pijler onder de restauratiesector. De gediplomeerden beschikken over zowel de juiste vakkennis als beroepshouding: nieuwsgierig, precies, creatief, geduldig en – last but not least – ze weten wat ze niet weten.”

Zekerheid

Hij had meer goed nieuws. Onlangs maakte staatssecretaris voor Cultuur Gunay Uslu bekend twee miljoen euro aan het NCE beschikbaar te stellen om de continuïteit van de activiteiten te borgen. ,,Dat geeft perspectief en meer zekerheid. We zien de afgelopen jaren aan de studentenaantallen bij het NCE dat bedrijven en vaklieden willen investeren in het borgen van restauratievakmanschap door zich te specialiseren in het vak”, aldus Brans.

Het is algemeen bekend dat een hele generatie restauratieprofessionals, van uitvoerend vakman tot architect, nu tot het einde van zijn of haar loopbaan komt. Brans: “Daarom is het zo goed om te zien dat de verjonging goed op gang is. En dat niet alleen: het gaat om de borging van kennis en vaardigheden en dus kwaliteit in de gehele restauratieketen, van de uitvoerende vakman tot medewerkers van met name gemeenten, monumentenwachters, adviseurs, architecten en ook leden van monumentencommissies.”

De opleidingen worden verspreid over Nederland georganiseerd. De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen kan bijvoorbeeld zowel het Gelders Restauratie Centrum (GRC) in Velp gevolgd worden als bij Bouwmensen Utrecht in Nieuwegein.

Foto’s uit de praktijk

Wilfred maakte voor de opleiding diverse PowerPointpresentaties. ,,Daar heb ik foto’s uit de praktijk van de Monumentenwacht voor gebruikt.  Die link met de praktijk werd door de cursisten heel erg gewaardeerd. Ik heb tijdens de lessen ook gebruik gemaakt van materialen uit ons bouwfragmentendepot.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: