Monumentenwacht bekijkt mysterieuze bol

Monumentenwacht Gelderland inspecteert prachtige gebouwen, maar niet alleen monumentale boerderijen, woonhuizen, kerken en molens. Zo gingen onze wachters Wilfred Mengerink en Henk Sleumer onlangs naar het voormalige kazerneterrein in Ede om daar de zogeheten Stingerbol van dichtbij te bekijken en beoordelen.

Wie daar ooit in de buurt heeft gewandeld of langs is gereden, mòet haast wel gefascineerd zijn door dit bijzondere bouwwerk uit de nadagen van de Koude Oorlog. De bol op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne doet mysterieus aan.

(tekst gaat verder onder de foto)

Gigantisch projectiescherm

Veel mensen denken dat de twintig meter hoge bol werd gebruikt als radarkoepel, maar dat is niet zo. In werkelijkheid deed het bouwwerk van 1984 tot 2008 in dienst als praktijklokaal voor oefeningen met de Stinger, een draagbare infraroodgeleide luchtdoelraket. De binnenkant van de bol was in feite een gigantisch projectiescherm van 360 graden.

Vergelijk het met concertzaal de Sphere in Las Vegas, waar tijdens concerten met LED’s allerlei beelden op de binnenkant van het eveneens bolvormige gebouw kunnen worden getoond.

(tekst gaat verder onder de foto)

Henk Sleumer inspecteert de Stingerbol in Ede.

De Stingerbol is eigendom van de gemeente Ede, de Stichting Stingerbol beheert het bijzondere gebouw. Die houdt er geregeld kunstzinnige evenementen in, vaak gecombineerd met iets van voeding.

Betekenis

Voorbeeld daarvan is het festival De Kok & De Kunstenaar dat in augustus van 2023 plaatsvond, met onder andere lezingen, poëzie en kinderactiviteiten. Doel: mensen aan het denken zetten over gezond eten. ,,Bij al onze activiteiten willen we van betekenis zijn”, zegt creatief producer Daan Overeem van de stichting.

De organisatie gaf Monumentenwacht Gelderland opdracht voor een eenmalige inspectie van het bijzondere bolvormige gebouw. ,,We willen weten waar we aan toe zijn”, zegt Overeem. De stichting zou de Stingerbol het liefste kopen van de gemeente Ede, maar daar is vooralsnog geen sprake van.

(tekst gaat verder onder de foto)

Overeem: ,,Een paar jaar geleden stond de bol nog op de nominatie om gesloopt te worden, inmiddels is het een gemeentelijk monument geworden en is de Stingerbol aangesloten bij de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. We gaan ervan uit dat het bestaan nu wel zeker is gesteld. Terecht, want het is een uniek landmark, een mooi overblijfsel uit de Koude Oorlog. Iedereen die het heeft gezien of binnen is geweest is enthousiast.”

Monumentenwachters Henk Sleumer en Wilfred Mengerink ook. Mengerink. ,,Je hebt wel wat schade als gevolg van vandalisme, zoals deuken en graffiti, maar het gebouw staat er opvallend goed bij.” Daan Overeem: ,,De monumentenwachters zeiden dat het zonder onderhoud makkelijk nog vijftig jaar mee zou kunnen.”

Meer informatie: www.stingerbol.nl

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: