Klimhaken buiten gebruik, dan inspectie met drone

Een beetje verrast waren monumentenwachters Robin Oonk en Wilfred Mengerink onlangs wel, toen bleek dat de klimhaken en -beugels in de toren van de Grote Kerk in Apeldoorn niet meer gebruikt mochten worden. ,,Gelukkig had Robin een drone bij zich en konden we de toren toch inspecteren”, zegt Wilfred.

Hij ziet dat eigenaren van kerktorens steeds vaker afzien van het gebruik van de veiligheidshaken en -beugels. ,,Dan kiezen ze ervoor om eens in de tien jaar een hoogwerker of een steiger in te zetten.” Monumentenwacht Gelderland heeft sinds kort een aantal drones om op grote hoogte te inspecteren.

Foto’s haarscherp

Tijdwinst levert dat volgens wachter Wilfred Mengerink niet op. ,,Om goed te kunnen inspecteren moet je de foto’s downloaden en op je laptop bekijken. Daar gaat veel tijd in zitten. Inzoomen is trouwens prima te doen, want de foto’s zijn haarscherp.”

Hoewel Wilfred geen last heeft van hoogtevrees, vereist het beklimmen van deze 62 meter hoge kerktoren wel moed. Om het koperen uidak te bereiken moet de Monumentenwachter zich op zijn rug draaien om uit een smal dakkapelletje te komen.

In het dak zijn smalle klimbeugels aangebracht waarmee je verder naar boven kan klauteren. Het meest spannende deel is om daarna het koperen uidak te beklimmen. ,,Vooral de onderzijde van het uidak is lastig. De zwaartekracht helpt daar ook niet mee.” Wilfred vond het dan niet zo erg dat het beklimmen van deze torenspits niet doorging. ,,Al zijn er ook collega’s die niets liever doen.”

Voorzichtig

De beugels en haken zijn aangebracht om veiligheidslijnen en karabijnhaken aan te kunnen bevestigen en het risico op vallen bij uitglijden of een misstap te voorkomen. ,,Maar bovenin de spits zijn de klimhaken vaak bevestigd met houtdraadbouten. De ruimte bovenin de spits is te krap om draadeinden en borgmoeren te gebruiken, maar een bevestiging met houtdraadbouten is niet visueel te controleren. Je moet er dus maar van uitgaan dat alles goed gemonteerd is. Ik ben daar zelf altijd extra voorzichtig in. Een drone is in dit soort gevallen echt een uitkomst.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: