Monumentenwachters Mark van Dinteren en Rob de Bruijn hebben hun handen vol aan de inspectie van het Marishuis in Heumen. ,,Ik maak zoveel mogelijk foto’s, zodat ik straks bij het opstellen van het rapport houvast heb als ik me iets niet helemaal kan herinneren,” zegt Rob.
De beide wachters kunnen dit keer niet terugvallen op informatie uit eerdere inspectieverslagen, want Monumentenwacht Gelderland bekijkt de voormalige woon- en werkruimte van kunstenaar Jac Maris voor het eerst.
Tekst gaat verder onder de foto.
,,We zijn onlangs lid geworden van Monumentenwacht Gelderland”, zegt penningmeester Ferdinand van Wijk van de Stichting Ateliermuseum Jac Maris. ,,We staan aan de vooravond van een behoorlijke renovatie. Voor het aanvragen van subsidie is een onafhankelijk inspectierapport nodig. We willen natuurlijk ook weten wat de toestand van het gebouw is. We verwachten dat er veel moet gebeuren.”
Volgens de penningmeester kan de stichting met de bescheiden bronnen van inkomsten alleen het hoognodige onderhoud doen. Het museum ontvangt wat subsidie van de gemeente Heumen en draait verder op verhuur van een zaaltje voor onder andere workshops en ook op entreegeld. ,,Per weekend hebben we gemiddeld vier of vijf bezoekers”, zegt Van Wijk, dus het geld stroomt bepaald niet binnen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Denktank universiteit
Inmiddels heeft het stichtingsbestuur een studentendenktank van de Radboud Universiteit in Nijmegen gevraagd om aanbevelingen op te stellen voor het bereiken van een jongere doelgroep. Volgens secretaris Marlies Peters komen de studenten deze zomer met hun rapport.
Ruim voor die tijd ligt het inspectierapport van Monumentenwacht Gelderland op tafel. Zo krijgt de stichting inzicht in de noodzakelijke werkzaamheden op korte, middellange en langere termijn.
Schimmel in hout
Na een eerste binneninspectie van het dak hebben onze wachters Mark en Rob de ladders naar buiten verplaatst. Tijdens hun inspectie verwijderen ze bergen blad uit de goten en vervangen en passant ook nog eens vijf kapotte dakpannen. Voor het houtwerk in de buurt van de goot is dat te laat, want mede door het vocht heeft zich een grote witte schimmel op en in het hout gevestigd. Gelukkig blijkt de naastgelegen draagbalk niet door de schimmel verteerd te zijn. Rob: ,,Als je constructie is aangetast, dan is het een ander verhaal.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De wachters worden op hun uitgebreide ronde vergezeld door Tini Martens, een museumvrijwilliger met een bouwkundige achtergrond. Als Mark van Dinteren zijn ladder op klimt, wordt hij aangestaard door het gebeeldhouwde hoofd van Joost van den Vondel. ,,Ik ken hem van het vijf gulden-biljet”, zegt Mark met een brede lach.
Kerk ontruimd
De atelierwoning van de in 1996 overleden kunstenaar uit Heumen staat vol met beelden en ook in de tuin staan er vele. Regelmatig krijgt het museum uit nalatenschappen, uit kloosters en kerken die ontruimd moeten worden kunstwerken van Maris aangeboden.
Tekst gaat verder onder de foto.
De kunstenaar, onder andere verantwoordelijk voor het beeld op Plein 1944 in Nijmegen, trok in 1941 in het pand. Het is in 1913 in opdracht van Staatsbosbeheer gebouwd voor de Landbouwtentoonstelling in Den Haag.
Landbouwtentoonstelling
Grootgrondbezitter Jan Jacob Luden van Heumen kocht het blokhuis nadat de tentoonstelling was afgelopen, liet het afbreken en in Heumen weer opbouwen. Jac Maris gebruikte het al vanaf 1926, kocht het in 1941 van de gemeente Heumen en verving het rieten dak door pannen en de houten buitenmuren door bakstenen. Maris woonde en werkte er ruim vijftig jaar.
Het ateliermuseum is sinds 1986 gemeentelijk monument. De motivering: ‘Vanwege volkskundige waarde, met name de betekenis voor de streekgeschiedenis als herinnering aan de grootgrondbezitter Luden van Heumen en de waarde als atelier van de bekende beeldhouwer W.J. Maris.’