Kijken, beoordelen, maar ook luisteren

Als monumentenwachter Jans Drost niet had gezegd dat hij verder zou gaan met de inspectie van het pand, had hij waarschijnlijk nu nog in het eetcafé in het fraaie centrum van Elburg gezeten. De eigenaar van de horecagelegenheid blijkt namelijk een enthousiast prater.

Over bonte knaagkevers, een trap die zestig centimeter tekort bleek, de emigratieplannen, het tekort aan schilders en over een verwoestende brand in een monumentaal pand even verderop. ,,Dat vind ik ook het leuke van ons werk”, zegt Jans even later als we weer buiten staan. ,,Je gaat naar binnen met het idee dat het over het monument gaat en dan krijgt zo’n gesprek een onverwachte wending.”

Veel abonnees

Jans Drost en zijn vaste collega Ronald Stijf komen nogal eens in Elburg, want het voormalige Zuiderzeestadje heeft veel monumentale panden en ook abonnees van Monumentenwacht Gelderland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo waren de twee wachters een week eerder nog bij de buren te gast voor een eenmalige inspectie. ,,De eigenaar wilde dat we de kap zouden bekijken”, zegt Jans. ,,De aannemer had aangegeven dat het dak slecht was en vervangen zou moeten worden.” Maar daar was de gemeente Elburg niet van overtuigd en zo kwamen de eigenaren bij Monumentenwacht Gelderland terecht.

En dat was maar goed ook, want uit de inspectie bleek dat niet het gehele dak vervangen hoefde te worden. ,,Er waren wel veel kapotte dakpannen en een goot was matig, maar over het algemeen zag het er nog wel goed uit. Het dakbeschot is alleen wel van asbest, maar zolang je het laat liggen en het goed is afgedekt door de pannen is het goed spul.”

Leidraad

De leidraad voor de inspectie bij een abonnee vormt het inspectierapport van de vorige keer. ,,Je kijkt altijd naar de bevindingen van de collega’s die er toen waren. Je ziet daar wat de matige en slechte dingen waren en kijkt hoe het daar nu mee is.” Ook informeren de wachters altijd bij de eigenaar of er in de tussentijd nog onderhoud of reparaties zijn geweest.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het horecapand dat op deze wat druilerige dag aan de beurt is, lijkt wel in goede staat te zijn. Al zijn er wel wat bijzonderheden. Zo lopen de dakgoten naar de verkeerde kant af, waardoor het regenwater blijft staan.  Verder begint het schilderwerk matig te worden en ook zijn er op het oog wat kleinere details die aandacht behoeven.”

Verdelen

De dag begon voor monumentenwachters Jans en Ronald met het verdelen van het werk. ,,Eén van ons pakt het dak en de andere inspecteert de gevel. Daarna bekijkt een van ons het interieur. Daarna spreken we de bevindingen door met elkaar en wanneer nodig met de eigenaar. Ook herstellen we kleine gebreken, zoals hier enkele pannen vervangen en een lekke dakdoorvoer voor nood hersteld”, zegt Jans.

De binneninspectie tot een lichte schrikreactie bij de vrouw des huizes. ,,Oh, maar daar is het niet helemaal opgeruimd.” Ronald probeert de dame gerust te stellen: ,,Daar kijken we niet naar, mevrouw. Bovendien zijn we wel wat gewend.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: