Huis met leeuwenkoppen heeft nog inrichting oude kruidenierszaak

Een deel van de gevel van het ‘Huis met de leeuwenkoppen’ in Dieren heeft een opvallende en sprekende kleur. Je zou het okergeel kunnen noemen. Eigenaar Constans Pos vergelijkt het met het geel van de Nederlandse kentekenplaten. ,,Ik vind het mooi, maar ik had het er bijna af moeten laten halen”, zegt hij.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg was niet erg gecharmeerd van de nieuwe kleur die hij erop had laten aanbrengen. ,,Het gaf daar wel wat beroering”, zegt Constans lachend. ,,Maar de schilder had die kleur bij het afkrabben ontdekt. Het was geloof ik de vierde laag die hij tegenkwam. Toen ik duidelijk had gemaakt dat het een kleur was die er vroeger op had gezeten, vonden ze het toch in orde.”

Scheiden

Constans woont sinds 1987 in het huis aan de zuidkant van het dorp. ,,Voor die tijd had ik een huis in Zutphen. Samen met mijn broer Egbert, die in Arnhem woonde, zochten we een huis voor onze toekomstige gezinnen. We konden goed met elkaar opschieten en wilden iets dat we horizontaal of verticaal konden scheiden.”

De zoektocht duurde twee jaar en bijna wilden ze elk hun eigen weg gaan, toen iemand ze op de voormalige kruidenierszaak met woonhuis wees. ,,Toen de voordeur bij de bezichtiging open ging en ik de gang zag, vond ik het direct prachtig.” Hij staat op om het tafereel uit 1987 nog even na te spelen. We lopen door een andere deur naar buiten om de voordeur van het oorspronkelijke woonhuis te openen en er ontvouwt zich inderdaad een fraaie gang met trappenhuis.

Constans in de keuken, de vroegere kruidenierszaak.

Kwart slag gedraaid

De broers gaan flink in het huis aan de slag, want er moet wel wat gebeuren. Het oude winkelgedeelte blijft behouden, compleet met toonbank en ladenkasten. ,,Dit is het enige kruidenierspand in Dieren dat nog min of meer in originele staat is ingericht.” Weliswaar is de toonbank om praktische redenen een kwart slag gedraaid, maar het is niet moeilijk voor te stellen dat mensen er voor hun dagelijkse boodschappen binnenliepen.

Inmiddels heeft Constans het in gebruik als ontbijtkamer voor een van de drie bed & breakfastkamers die het huis nu telt. ,,Daar zijn mijn toenmalige vriendin en ik achttien jaar geleden mee begonnen. Eerst in de voormalige meidenkamer, waar de dienstmeid ooit sliep. Later kwam daar een appartement op zolder bij en sinds een jaar heb ik een derde appartement voor de verhuur.”

Indonesië

Overal in het huis heeft hij materialen gebruikt die afkomstig zijn uit het depot van Monumentenwacht Gelderland: Oude deuren, een glas-in-loodraam, kammen en nog wat andere zaken. Verder ademt het pand ook Indonesië, dankzij de vele beelden waarin broer Egbert handelde. Het theehuisje in de tuin is een oude tempel. Overigens verhuisde zijn broer 18 jaar geleden naar de voormalige Nederlandse kolonie, om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

De rondgang door het huis is niet compleet zonder de kelder, vindt Constans Pos. En zo dalen we af naar de onderste verdieping, die veel ouder is dan het herenhuis uit 1895. ,,De kelder was van een woning die er eerder heeft gestaan. Het was toen niet ongebruikelijk om daar een nieuw huis op te bouwen.”

Jeneverstokerij

De eerste verdieping was destijds in gebruik als magazijn voor graan en suiker, bedoeld voor de jeneverstokerij Sevenstern. Op de plek van de oude fabriek, aan de overkant van de straat, staan nu nieuwbouwhuizen. Een blik op de originele en grote directeurswoning verraadt dat de jeneverhandel goed draaide. Ook kruidenier J. Geerlings boerde goed. ,,De verkoop van suiker en graan waren waarschijnlijk ook de grootste bron van inkomsten. Alleen kruidenierswaren brachten te weinig op om in zo’n pand te kunnen wonen.”

Een oude advertentie van de kruidenierszaak Geerlings.

Overigens was het gebouw in 1987, toen de broers het voor 187.000 gulden (ongeveer 85.000 euro) kochten, nog geen monument. ,,Dat kwam pas in de jaren negentig. Ik was er wel blij mee, vond het een erkenning van de schoonheid van het pand. We hadden er ook geen last van, omdat we de meeste ingrepen al wel uitgevoerd hadden. Dat hadden we trouwens wel netjes gedaan.”

‘Soepele houding’

Eens in de twee jaar komen inspecteurs van Monumentenwacht Gelderland langs om de staat van het pand in kaart te brengen. Constans: ,,Ze leveren goed werk en hebben een soepele houding. Het is altijd weer spannend hoe de toestand van het zink en lood is. Ook zitten er wat scheuren in het metselwerk. De ondergrond lijkt in beweging te blijven en ik heb ook het idee dat de trillingen van zware goederentreinen van invloed zijn.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: