Hilde wilde eerst in de mode, maar werkt nu al 25 jaar bij Monumentenwacht Gelderland

Monumentenwacht Gelderland heeft veel trouwe medewerkers met liefde voor hun vak. Daarom vieren we regelmatig jubilea in onze organisatie. Hilde Sijben van de administratie was onlangs 25 jaar in dienst. Een mooi moment om terug en vooruit te kijken.

,,Het is een interessante organisatie om voor te werken”, zegt Hilde. ,,Ik heb naast de administratieve werkzaamheden veel contact met abonnees en ook met wachters. En hier op kantoor in Doorwerth hebben we een gezellig team.”

Tekst gaat verder onder foto

Dat was in 1999 ook een van de redenen om bij Monumentenwacht Gelderland te beginnen. ,,Toen ik als uitzendkracht twee dagen per week begon werd ik heel hartelijk ontvangen door de collega’s. We zaten toen nog op de zolder van een monumentaal pand in Zetten.”

Mode

Aanvankelijk had Hilde het plan om iets heel anders te gaan doen. ,,Ik heb een mode-opleiding gevolgd en ook een tijdje in een kledingwinkel gewerkt, maar dat vond ik toch niet zo leuk. Bovendien was het niet zo heel handig dat ik kleurenblind ben, haha.”

Ze stapte daarna over naar een baan bij een optiek, maar besloot uiteindelijk de administratie in te gaan. ,,Ik ben accuraat en gestructureerd, dus dat past wel bij mij. Tijdens mijn werk bij de optiek heb ik in de avonduren opleidingen bij Schoevers in Arnhem gevolgd. Eerst secretarieel medewerker en daarna directiesecretaresse.”

Toen ze begon op de administratie van Monumentenwacht Gelderland, had ze ook nog een baan bij een machinefabriek in Dodewaard. Dat vond ik niet zo heel leuk, want het werk was daar best eentonig. Heel anders dan bij de monumentenwacht.”

Al afscheid genomen

Het leek erop dat ze na haar uitzendperiode bij Monumentenwacht Gelderland weg moest, want het zwangerschapsverlof van de collega die ze verving zat erop. ,,Ik had al afscheid genomen met taart toen ik een week later werd gebeld dat die collega had besloten te stoppen met haar baan. Of ik nog wilde.” En het antwoord was ja.

Tekst gaat verder onder foto

We spreken over 1999, toen de Backstreet Boys op het hoogtepunt van hun roem waren, Wim Kok premier was, we nog in guldens betaalden en bang waren voor de millenniumbug. Hilde over de begintijd: ,,Wij kregen de rapporten toen van de wachters aangeleverd op een disk. Die lazen we uit en vervolgens werd alles geprint. Abonnees kregen toen ook nog papieren rapporten thuisgestuurd. Nu is vrijwel alles digitaal.”

In de loop van de jaren is ze langzaam een beetje thuisgeraakt in de technisch-inhoudelijke kant van het werk van Monumentenwacht Gelderland. ,,Maar bij echt technische vragen verwijs ik door naar de monumentenwachters.”

Gevels kijken

Ze heeft nog een aardige anekdote over de liefde voor erfgoed van de wachters. ,,We hadden ooit eens een uitje naar Edam. Daar gingen we onder andere met een bootje varen en het stadje bezichtigen.  De meesten zaten alleen maar gevels te kijken. Dat heb je als je met monumentenwachters op pad gaat.”

Als ze in gedachten langs de kwart eeuw werk gaat, vindt ze de tijd snel voorbij gegaan. ,,Heel snel. Er zijn weleens mindere momenten geweest en periodes dat het hier roerig was en ook in coronatijd was het minder leuk, maar ik heb het nog steeds naar mijn zin hier.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: