‘Wat weg is komt nooit meer terug’

Nico Henkens maakte zich destijds zorgen over de toekomst van de ‘schijnvilla’ waarvan hij met zijn vrouw de helft bewoont. Dat was een belangrijke reden om aan de gemeente Ede te vragen of de twee onder een kapwoning aan de Reehorsterweg in Ede op de gemeentelijke monumentenlijst mocht.

,,Toen wij hier in 2000 kwamen wonen, was onze buurvrouw al ver in de 90. We vreesden dat het huis na haar overlijden zou worden aangepast. Met name de stalen raampartijen gaan er tegenwoordig makkelijk uit. En dat zou jammer zijn, want als het eenmaal weg dan krijg je het niet meer terug”, zegt Henkens. ,,Bovendien zou de eenheid verloren gaan.”

Het woord schijnvilla gebruikte diezelfde buurvrouw, die er als sinds de bouw in 1950 woonde. ,,In deze buurt staan alleen maar vrijstaande huizen en onze woningen ogen ook als een vrijstaand pand”, zegt hij. De aanmelding bij de gemeente had effect, want de huizen kwamen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Faliekant tegen

Voordat Henkens en zijn vrouw bijna 23 jaar geleden het monument kochten, woonden ze 500 meter verderop in een jaren-twintigwoning. ,,Dat werd met vier kinderen te klein. Dit huis lag op ons vaste wandelrondje. Toen we het te koop zagen staan bij de makelaar zijn we eens gaan kijken. De kinderen waren faliekant tegen en dat snap ik ook wel. Ze hadden daar hun vriendjes en dit huis stond leeg en oogde somber. Maar uiteindelijk hadden ze er wel vrede mee.”

De woning is gebouwd om het hogere personeel van de toenmalige Enka te huisvesten. Die fabriek sloot in 2002 en heeft grotendeels plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Toch zijn er ook oude panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen, tot vreugde van Henkens.

‘Weg met die ouwe zooi’

,,Ik heb voor een hobby van mij – oude motoren – ooit een loods gehuurd op de vroegere Mauritskazerne. Als huurders hebben we de projectontwikkelaar en de gemeente er meerdere malen op gewezen dat je niet zomaar moet slopen. Je kunt iets ook een mooie nieuwe bestemming geven. Ik schrok toen de burgemeester langs was geweest en had gezegd: ‘weg met die ouwe zooi.’

Het bewaren van mooie oude gebouwen past helemaal in zijn visie: behoud het goede..,,Wij zijn van mening dat je je moet schikken naar het huis in plaats van er meteen de moker doorheen te halen. We hebben wel een aanbouw gemaakt, maar aan het originele huis van 1950 is eigenlijk niets veranderd. Alleen de oude centrale verwarming en de radiotoren hebben we vervangen, al heb ik daar wel een beetje spijt van. Die oude radiatoren met lamellen hebben veel meer karakter.”

Gemoedelijker

Het zal niet verbazen dat het oude Enkavlaggetje dat ze in 2000 op zolder vonden er nog steeds hangt. ,,Het is een zolder zoals een zolder moet zijn, met veel spullen”, zegt de Edenaar. ,,Ik ben wel heel erg behoudend. Ik val in de categorie van mensen die zegt dat vroeger alles beter was. Ik weet ook wel dat dat niet zo is, maar het was wel gemoedelijker. Het voelde beter.”

Toen Henkens merkte dat er op het kazerneterrein tientallen mooie oude ramen in de container dreigden te verdwijnen, greep hij in. ,,Dat zijn ramen van 100 jaar oud, zonde als die verloren zouden gaan. Ik heb ze jaren met me meegesleept van opslag naar opslag. Uiteindelijk heb ik ze verkocht aan een aannemer die het oude Marechaussegebouw ging verbouwen. Hij kon ze daar wel voor gebruiken. Het was goed om in hem een soortgenoot te treffen, ik heb er een goed contact aan overgehouden. Ik vind het ontzettend kicken als puzzelstukjes op die manier bij elkaar komen.”

Subsidie

De woning – gelegen in de buurt van het Enkaterrein – stamt uit 1950 en is ontworpen door architect Th. Dekker, die ook het Marnix College in het centrum van Ede tekende. ,,Ik vind het fijn dat het een monument is geworden. Zo is er subsidie voor het onderhoud aan de buitenzijde en zelfs voor het abonnementsgeld van Monumentenwacht Gelderland, dat is mooi meegenomen.”

Henkens: ,,Het is prettig om bij inspecties bevestigd te zien wat je zelf vermoedt. Bovendien zijn ze erg behulpzaam bij een kapotte pan of een verstopte dakgoot, het zijn fijne mensen. Ze kwamen ook  met het advies om de glas-in-loodramen aan de voorkant op termijn opnieuw te laten zetten. Daar hadden we eigenlijk mee willen wachten, maar door dat advies hebben we toch besloten het meteen te laten doen. Zo kunnen we er nog veel langer zelf van genieten.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: