Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Witte kringen in muur hebben vaak te maken met vloer
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Witte kringen in muur hebben vaak te maken met vloer

Witte kringen in stenen in de buitenmuur of in de binnenmuren naast de marmeren gang. Veel eigenaren van monumenten hebben ermee te maken en vragen onze Monumentenwachters om uitleg en advies.
Witte kringen in muur hebben vaak te maken met vloer

Foto: Gerrit Dukker (cc)

,,Het gaat om een zoutuitslag dat door optrekkend vocht wordt veroorzaakt”, zegt monumenten-wachter Jeroen Pannekoek. ,,Dat zie je vaak op plintniveau, dus vlak boven de grond.” Vaak is een goedbedoelde woningverbetering de oorzaak van de problemen.

,,Vroeger had je houten vloeren met een kruipruimte in woningen. Die kruipruimte zorgde voor de ventilatie, zodat het optrekkende vocht uit de stenen kon verdampen. Ventilatie-openingen zorgden dan voor de afvoer van de waterdamp.”

 

Beton

Wanneer de houten vloer echter is vervangen door een betonnen vloer, is de kruipruimte vaak gesneuveld. Die is dan opgevuld met zand en isolatiemateriaal. Daardoor ligt de vloer er stevig in, maar is de broodnodige ventilatiemogelijkheid verdwenen.

,,Als de balkkoppen in de muren zijn aangetast, kijken mensen vaak naar een goedkope oplossing. En beton storten is goedkoper dan nieuwe balken en een houten vloer.” Er zijn wel oplossingen met een broodjes- of elementvloer van beton, waarbij er wel een ruimte onder de vloer is, maar die is dan weer wel duurder dan de oplossing met houten balken en vloeren.”, zegt Jeroen Pannekoek. ,,Bovendien zit je met het extra gewicht van betonnen vloeren die niet door de muren gedragen kunnen worden.”

Wanneer de betonnen vloer er ligt en de kruipruimte is verdwenen, is het wachten op de zogeheten zoutuitbloei. Regenwater dat naast het huis valt, trekt onder het huis en gaat in de stenen zitten. In dat water zitten allerlei mineralen, die achterblijven als het water verdampt. Dat gebeurt vaak boven het maaiveld, want pas daar kan het verdampen, mede doordat er binnen wordt gestookt.

 

Marmeren vloer in gang

In hallen waar marmer op de vloer ligt, speelt hetzelfde, zegt monumentenwachter Pannekoek. ,,De marmeren vloer ligt op het zand, waardoor water in de grond niet kan verdampen en het via de relatief zachte stenen van de binnenmuren omhoog trekt. De hardere stenen werden vroeger gebruikt voor de buitenmuren en het trasraam (het waterdichte metselwerk in muren tegen het optrekken van grondvocht). De zachtere exemplaren waren voor de muren binnen. Dat heet steenselectie.”

Gevolg: ook op de binnenmuren naast de marmeren vloer ontstaan witte zoutplekken. ,,Dat is ook de reden dat je veel lambriseringen in gangen ziet”, zegt Pannenkoek. ,,Het is puur het verbloemen van die plekken.” De zoutvlekken in de muren zijn weliswaar niet zo fraai, maar zorgen niet voor problemen met de constructie. Volgens Jeroen Pannekoek is er ook niet zoveel aan te doen, tenzij mensen hun betonvloer door een houten vervangen.

 

Let op regenwater

,,Je kunt er wel voor zorgen dat er minder regenwater bij de buitenmuren komt, bijvoorbeeld door drainage, de tuin aflopend van het huis aanleggen en zorgen dat er zo weinig mogelijk verharding in de tuin is. Zo kan het gevallen regenwater sneller verdampen en dus niet onder de woning terecht komen. Het regent op een dag gemiddeld maar 8 procent. De overige 92 procent van de tijd kan het verdampen.”

Tot slot: ,,Het zou mooi zijn als mensen zich ervan bewust zijn dat ze dit soort problemen kunnen voorkomen door bij het vervangen van een vloer voor hout te kiezen en niet voor beton waarbij de ventilerende kruipruimte verdwijnt.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO