Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Van kantoor naar hoog in de kerktoren
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Van kantoor naar hoog in de kerktoren

Nieuwe monumentenwachter René Buutveld vertelt thuis weer honderduit over werk. René Buutveld (46) komt elke dag enthousiast thuis van zijn werk. Sinds hij zijn kantoorbaan als technisch tekenaar inruilde voor die van monumentenwachter, vertelt hij zijn vrouw honderduit over wat hij die dag allemaal heeft meegemaakt en geleerd. En dat is nogal wat.

De nieuwe inspecteur van Monumentenwacht Gelderland komt voor het gesprek van de steiger afgedaald die tegen de zuidkant van de Eusebiuskerk in Arnhem staat opgesteld. In zijn kielzog volgt zijn ervaren collega Dion Wiegers. De twee vormen een nieuw koppel monumentenwachters voor de gemeenten Arnhem, Rozendaal, Renkum, Wageningen, Neder-Betuwe en Overbetuwe.René Buutveld

,,Ik was al mijn hele leven technisch tekenaar”, zegt Buutveld. ,,En ik wilde wel iets anders doen. Ik heb me twee jaar geleden eerst al aangemeld als vrijwilliger op de molen in Renkum. Ik ben eens gaan kijken en was meteen enthousiast.”

 Wennen

Toen iemand hem onlangs wees op een vacature voor monumentenwachter, ging het ongeveer hetzelfde. ,,Ik wist niet precies wat ik kon verwachten, dus kon ik eerste twee dagen meelopen om een indruk te krijgen. Ik mocht mee met de inspectie van een kerk in Elst. Dat was wel even wennen om op zo’n hoogte een inspectie te doen. Maar elke dag went het meer en beweeg je je soepeler op hoogten.”

De kennismakingsdagen waren niet alleen om aan het vak te snuffelen, maar ook om te ontdekken of de mogelijk toekomstige collega’s goed met elkaar konden opschieten. ,,Je moet wel een klik hebben, want als team trek je altijd met elkaar op.” De twee bleken elkaar goed te liggen. Dion Wiegers: ,,En ik was ook prettig verrast door het verslag dat René van de kennismakingsdagen had gemaakt. Het was eigenlijk een prima rapport van de inspectie. Dat had ik nog nooit zo meegemaakt met een nieuwe collega.”

Mooie dingen

Een tekening maken na een inspectie is voor René met zijn ervaring achter de tekentafel geen enkel probleem. ,,Vanaf dit najaar ga ik ook een cursus volgen en ondertussen leer ik heel veel in de praktijk. Je kunt wel zeggen dat ik laaiend enthousiast bent. Je ziet zoveel mooie dingen tijdens inspecties. Dan trekt echt de geschiedenis van zo’n gebouw aan je voorbij. Thuis kan ik dan ook niet ophouden met vertellen.”

Op een gewone werkdag krijgt de Renkumse monumentenwachter zoveel nieuwe informatie, dat hij zijn telefoon nodig heeft om het allemaal op te slaan. ,,Dan maak ik een foto van een onderdeel en zet ik er meteen bij hoe alles heet. Dan kan ik daarna thuis nog even studeren op alle termen.”

Inspectie van een week

Normaal gesproken heeft het nieuwe duo een halve dag of een dag nodig voor een inspectie, maar bij de Eusebius in het Arnhemse centrum is dat anders. Daar zijn ze ruim een week actief. Dion: ,,Het is prettig dat wij aan het werk zijn terwijl er ook gerestaureerd wordt. We kunnen gebruik maken van de steigers, overleggen met de aannemer en hen ook op zaken wijzen.”

Werken in de coronatijd is volgens Dion en René wel te doen. ,,Ach”, zegt de nieuweling. ,,Je mag niet samen in de bus van Monumentenwacht, we doen alleen buiteninspecties en daarbij houden we ons keurig aan de afstand. Dat werkt prima.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO