Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Van een tienjarenplan naar ‘altijd bezig’
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Van een tienjarenplan naar ‘altijd bezig’

Cathrien en Gijs van IJsendoorn wisten in 1988 niet zo heel veel van het huis en de straat waarin ze kwamen wonen. Het monumentale pand in Zutphen bleek opgelapt te zijn en veel mensen in de buurt antroposofisch. ,,Eindelijk weer normale mensen in de straat, zei een overbuurman”, zegt Cathrien.

Het stel woonde voor die tijd in een doorzonwoning in Duiven, maar zocht vanwege werk in Arnhem (hij) en Deventer (zij) iets in Zutphen of omgeving. ,,Van een collega die in deze straat woonde hoorde ik dat er een huis te koop was. Toen we gingen kijken waren er zelfs meer woningen beschikbaar”, zegt Cathrien.

De twee hadden in eerste instantie interesse in een ander pand in de Rozenhoflaan, net buiten de Zutphense singel. ,,We waren lid geworden van de Vereniging Eigen Huis en wilden een bouwkundig onderzoek laten doen. Daar wilde de makelaar van dat pand niet aan meewerken en zo zijn we bij dit huis terecht gekomen, dat we zonder keuring en zonder makelaar gekocht hebben.”

 

Fontein in kamer

Het was geen liefde op het eerste gezicht, zegt het koppel. ,,We moesten echt door de inrichting heen kijken. Het was nogal burgerlijk ingericht: alles was spic en span, maar het was wel allemaal bruin en beige. Op de muren zat jute behang en in de achterkamer hadden ze een vijver met fontein.” Gijs vult aan: ,,Dat behang, pfff. Het was stomen, stomen en nog eens stomen om het eraf te krijgen.”

De twee Siamese katten die de Van IJsendoorns toen hadden, vonden het behang wel oké. Cathrien: ,,Die zaten binnen de kortste keren bijna bij het plafond; ze konden prima naar boven klimmen.”

Het vervangen van het jute behang was ongeveer de enige klus die Cathrien, Gijs en hun toen drie kinderen lieten uitvoeren. ,,We hebben er zolang rauhfaser op laten aanbrengen en zijn hier gewoon ingetrokken. De rest zouden we wel doen als we hier zouden wonen. We dachten aan een soort tienjarenplan.”

 

Meteen helemaal opknappen

Hoewel er nu veel huizen in de straat van eigenaar wisselen, zien ze deze aanpak niet vaak meer. ,,Veel nieuwe eigenaren laten het meteen helemaal opknappen en komen er pas na vele maanden wonen. Wij hadden daar destijds het geld niet voor. Maar het is ook prima om erin te trekken en gaandeweg te zien en te ervaren wat je nodig hebt”, zegt Cathrien. Het tienjarenplan is overigens nooit afgerond. ,,In een monument blijf je bezig. Er is altijd wel iets dat om onderhoud of vervanging vraagt.”

Het stel ziet nu veel mensen uit het westen in de straat komen wonen. ,,Destijds was de samenstelling heel anders”, zegt Cathrien. ,,Er waren ook nog huurwoningen. In de straat woonden ook een junk, een bijzondere pianoleraar en wat kunstenaars.” Ook waren er een antroposofisch therapeuticum, diverse artsenpraktijken en veel antroposofische mensen. ,,Ze noemden het hier ook wel de Rudolf Steiner Gasse”, zegt ze lachend. Steiner is de grondlegger van de antroposofische leer.

 

Literaire prijs

Het in 1893 gebouwde huis is eerder bewoond door schrijver Paul Rodenko die er tot zijn dood in 1976 woonde. ,,Dankzij hem is er in de achterkamer een haard gebouwd. Hij had een literaire prijs gewonnen en heeft van het geld die haard laten maken.”

De Van IJsendoorns hebben de donkerbruine kleur wel vervangen door een schildering in wit marmermotief. Cathrien: ,,Dat donkerbruin was echt niet mooi. Eigenlijk vind ik de hele haard monsterlijk, maar het is literair erfgoed en dat doe je ook niet weg.”

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO