Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Uitgebrand monument ‘van opa’ uitdagende klus voor Christiaans
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Uitgebrand monument ‘van opa’ uitdagende klus voor Christiaans

Aannemingsbedrijf Christiaans uit Zutphen heeft in het 85-jarig bestaan al heel wat monumenten gerestaureerd, maar staat nu voor een enorm grote klus. Dat is het herstellen van het uitgebrande Rijksmonument Het Kanon.

Een pand met bedrijfsgeschiedenis, want de wieg van het familiebedrijf stond op die plek. De grootvader van eigenaren Peter, Hans en Wim Christiaans woonde ooit in het historische gebouw. Maar het bedrijf bleef er niet lang, want nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het naar een plek een kilometer verderop.

,,Bij weer opbouwen van Het Kanon komt heel wat improvisatie kijken”, zegt directeur Peter Christiaans bij het grotendeels door brand verwoeste pand. Ergens op het terrein liggen balken van een oude boerderij. Die heeft hij al op de kop getikt voor de wederopbouw. ,,De maatvoering is anders, dus daar zullen we al moeten improviseren”, zegt hij.

 

Kennis en Kunde

Christiaans is een van de vele Gelderse bedrijven in het Kwaliteitsregister Kennis & Kunde (K&K) van Monumentenwacht Gelderland. Dat zijn ondernemingen die jaarlijks door onafhankelijke beoordelaars worden bezocht om te kijken of ze de gewenste kwaliteit leveren. Het Zutphense bedrijf is onlangs bezocht en goedgekeurd.

,,Bij zo’n bezoek willen de beoordelaars van de K&K regeling altijd werk zien, het liefst op het moment waar je dan mee bezig bent. Zo krijgen ze een goede indruk van hoe er gewerkt wordt”, zegt Peter.

Opa was in 1937 nog niet in de restauratiesector actief. ,,Hij bouwde wel huizen waaraan wij nu ook werk aan verrichten”, zegt Peter. ,,Ik vind werken in monumenten zo leuk omdat je altijd naar oplossingen moet zoeken. Voor mij is dat een automatisme. Ik probeer dat ook op de werknemers over te brengen. Daarom ben ik ook zelf elke dag op het werk te vinden.”

De liefde voor het vak zat er al vroeg in bij Peter. ,,Ik wist om mijn negende al dat ik aannemer zou worden. Ik vond iets maken en lekker prutsen altijd al leuk.” Dertig jaar geleden nam hij met twee broers de zaak van zijn vader over. Een groot deel van het werk is aan monumenten.

Daarvan zijn er in Zutphen voldoende, want de stad heeft een goed bewaard historisch centrum. ,,We hebben in het verleden veel panden voor Stichting Stadsherstel Zutphen en voor het Wijnhuisfonds gerestaureerd, maar de hoofdmoot vormen particulieren en bedrijven”, zegt Peter Christiaans.

 

Energiezuinig

De laatste jaren is het accent steeds meer op duurzaamheid komen te liggen. ,,Het energetisch renoveren houdt nogal wat in”, zegt de directeur van het bedrijf. ,,Vaak is het energiezuiniger maken van een monument de aanleiding voor een grote verbouwing. Een monument moet natuurlijk intact blijven en wat je verandert moet ook weer terug te brengen zijn in de oude staat. Dat is belangrijk, want als er over vijftig jaar weer nieuwe ontwikkelingen zijn, moet je die kunnen toepassen. Het is vooral toevoegen en niets slopen.”

Hij merkt bij veel particulieren dat ze bij energie besparen eerder aan toevoegingen als een warmtepomp en zonnepanelen denken dat aan andere bouwkundige maatregelen. ,,Er valt al zoveel te winnen als je aan isolatie van dak, wand, vloer of raam doet. Wat er niet uit gaat aan energie, hoeft er ook niet in”, zegt Peter. ,,Pas dan wordt het rendabel om een warmtepomp te hebben, als dat sowieso al kan bij een monument in de binnenstad.”

 

Overname

Hoewel het bedrijf nu wordt geleid door de derde generatie Christiaans, blijft het zeer waarschijnlijk niet in handen van de familie. ,,Ik ben als jongste familielid nu 60 jaar oud en niemand van onze kinderen heeft interesse om het over te nemen. Dus als er bedrijven zijn die interesse hebben om ons over te nemen… Het zou mooi zijn als die dan een paar jaar kunnen meedraaien met ons om het zorgvuldig over te dragen.”

Bedrijven die ook in het register willen, kunnen contact opnemen met e.vandergrijp@monumentenwacht-gld.nl

Zie ook: www.kennisenkunde.info

 

 

 

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO