Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Theo met pensioen, maar werkt toch weer voor een dag per week
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Theo met pensioen, maar werkt toch weer voor een dag per week

Nog geen maand na zijn pensionering is adviseur Theo Hendriksen weer terug bij Monumentenwacht Gelderland. Op 9 augustus eindigde zijn dienstverband, sinds 1 september werkt hij er weer een dag per week.

“Ik liep al langer met het idee om nog wat te blijven doen na mijn pensionering, maar het was lange tijd niet duidelijk of er wel een mogelijkheid was. Maar dat bleek wel zo te zijn”, zegt Theo. “Ik vind het plannen maken voor een SIM-aanvraag leuk werk. Ik heb plezier in het contact met de aannemers en de aanvragers, dat is leuk om een dag per week te doen.”

Theo heeft 34 jaar in vaste dienst gewerkt voor Monumentenwacht Gelderland. “Ik ben er in 1987 komen werken. Dat was in de nieuwe ploeg 4, toen als monumentenwachter voor de Achterhoek en Arnhem en omgeving.”

 

Bouw

Hij solliciteerde samen met zijn zwager Sjon Willemsen naar de twee functies als wachter. “We werkten al samen als team in de bouwnijverheid en wilden dat ook bij de monumentenwacht doen, maar het bestuur vond dat destijds niet zo’n goed idee.” En zo werd Theo alleen aangenomen. Als collega kwam Jos Roeling in dienst. Een jaartje later volgde zwager Sjon, bij een andere ploeg.

Zo’n zeventien jaar geleden wisselde Theo geleidelijk aan zijn functie als monumentenwachter voor algemeen adviseur. “Vanaf die tijd ben ik abonnees gaan helpen met het aanvragen van subsidies voor het in stand houden van hun monument. Verder deed ik geregeld eenmalige inspecties, onder andere voor mensen die een monument wilden aankopen en viel ik af en toe in als monumentenwachter bij verschillende teams.”

Niet alle makelaars waren blij met zijn werk als inspecteur voor aspirant-kopers. “Het was mijn taak om door de glossy aankoopfolders en de makelaarsverfjes heen te kijken. Kopers willen toch weten wat ze kopen en voor welk werk ze komen te staan als ze eigenaar worden.”

 

Hoop werk

Dat is volgens hem belangrijk. “Mensen kopen soms sneller een huis dan dat ze een televisie kopen, terwijl er met de aankoop van een woning veel meer geld gemoeid is.” Hij herinnert zich een boerderij in Vorden, waar mensen uit de Randstad een oogje op hadden. “Eigenlijk waren ze al helemaal verliefd op de plek, maar het pand was in slechte staat. Dan is het goed om te weten dat je met het huis ook een hoop werk koopt.”

Theo heeft zich nooit laten verleiden tot het geven van een aankoopadvies of uitspraken over de waarde van het pand. “Ik wil wel weten waar ze met een pand naar toe willen. Of ze het helemaal in orde willen hebben of dat ze genoegen nemen met een zeven. Dan bekijk ik voor welk werk ze komen te staan. Of ze het dan kopen en voor welk bedrag is aan hen.”

Bij de aankoopinspecties is hij meer panden in slechte dan in perfecte staat tegengekomen. “Hoe dat komt? Iedereen maakt de keuzes die bij zijn budget passen. Vaak zie je dat zaken door een zogenaamd mannetje zijn aangepakt en dat is niet altijd goed voor de lange termijn.”

 

Keuzes

Een ander deel van zijn werk is ondersteunen bij het aanvragen van subsidie voor het in stand houden van monumenten (SIM). “De essentie van de SIM is sober en doelmatig onderhoud en zeker toen een jaar of acht geleden aanvragen maximaal drie procent van de herbouwwaarde van het pand mochten zijn. Dan moet je keuzes maken. De kunst is de zaken aan te pakken die er echt toe doen. Dat vind ik leuk om te doen.”

Dat is ook de taak die hij sinds 1 september acht uur per week op zich neemt. “Daarnaast zijn er ook een aantal monumentenwachters die dit werk doen. Zo kunnen we samen de vraag aan.” Hoelang Theo in deze vorm blijft werken is nog niet bekend. “Samen met de directeur bekijken we elk half jaar hoe het bevalt. En wat mij betreft blijf ik dit nog wel een tijdje doen.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO