Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Snoepwinkel voor eigenaren van monumenten
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Snoepwinkel voor eigenaren van monumenten

Een van de meest in het oog springende onderdelen op het historisch bouwfragmentendepot in Valburg is toch wel de torenspits die in het voorste deel van de opslagruimte staat. De vogelpoep zit er nog op, alsof-ie vorige week van een kerk is gesloopt.

depot 3

Dat is niet zo, want de spits is speciaal voor beginnende monumentenwachters gebouwd. Die kunnen er het werk op hoogte in historische kerkgebouwen in oefenen, maar dan veilig op de grond. Mark van Dinteren, beheerder van het depot, laat zien hoe dat gaat. ,,Zo ziet een torenspits er van binnen uit. Je opent een luik, gaat in het harnas hangen en dan naar buiten voor de inspectie.”

 

Uilennest

Een oefenobject dus, maar hoe komt die echte vogelpoep er dan op? Die blijkt van een uil te zijn die z’n onderkomen in de hal heeft. Van Dinteren wijst op een kastje dat een meter of vijf, zes hoog aan de wand hangt. ,,Dat is het nest. In het verleden zaten er nog weleens veel jonge uilen in, maar nu is het er nog maar een. Maar die schijt wel alles onder. Ik heb vorige week nog het bouwmateriaal schoongespoten.”

Het depot zit al vele tientallen jaren in Valburg, maar is pas sinds 2006 in handen van Monumentenwacht Gelderland. ,,Er zat hier een opslag die door de familie Daniëls en vrijwilligers werd gedraaid. Toen de eigenaar wilde stoppen, hebben wij het overgenomen”, vertelt Van Dinteren.

Alle oude bouwmaterialen in Valburg die te koop zijn voor monumenteneigenaren, staan op de website van Monumentenwacht Gelderland. ,,Maar je moet eigenlijk gewoon langskomen”, zegt de beheerder. ,,Dan ziet het er toch altijd weer anders uit. Bovendien zien mensen dan weer allerlei andere materialen waar ze vaak heel enthousiast over worden. Kijken in de snoepwinkel noemen sommigen het ook wel.”

 depot 1

Advies

Als monumenteneigenaren langskomen heeft Van Dinteren ook de mogelijkheid om te adviseren. ,,Dat doe ik graag. Soms willen mensen bijvoorbeeld een andere gebintstijl omdat de oude niet meer goed zou zijn. Bij navragen blijkt het dan vrij eenvoudig op te lossen met de bestaande materialen.”

Het beheren van het depot in de Betuwe is geen dagtaak. ,,De rest van de week ben ik monumentenwachter in Maas en Waal en Nijmegen. Als ik daar donderdag klaar mee ben, voelt het alsof ik weekend heb. Want het werk in het depot is net een hobby.”

Wie een oude paneeldeur zoekt, zal waarschijnlijk niet voor niets naar Valburg rijden, want er staan er heel veel. Als die binnenkomen, meet Van Dinteren ze op, maakt een foto en stuurt de gegevens door naar het kantoor van Monumentenwacht in Doorwerth. ,,Daar zetten ze het op de website en printen ze een sticker uit. Blij dat ik dat niet hoef te doen, want ik ben het liefst met de materialen bezig en niet op de computer. Als de stickers er zijn, plak ik ze op de deuren en zet ze keurig genummerd op hun plek.”

 

Aanvulling

Ook dakpannen zijn ruim vertegenwoordigd, net als tegeltjes. ,,Maar we hebben geen grote hoeveelheden van hetzelfde soort. Dan moet je naar historische bouwmaterialenhandels. Bij ons kun je terecht als je wat aanvulling nodig hebt.”

De meeste materialen worden aangeboden door gemeenten of ergens gespot door collega-monumentenwachters. ,,Soms koopt een gemeente een boerderij of een huis aan dat gesloopt gaat worden. Dan bellen ze ons om er allerlei materialen uit te halen. Collega’s lopen bij inspecties ook nog weleens tegen materialen aan. Betalen doen we er niet voor, de spullen zijn hier ook niet duur. Bij commerciële depots of op Marktplaats betaal je er meestal meer voor.”

Dat er ook andere aanbieders zijn, vindt Van Dinteren prima. ,,Het gaat erom dat deze mooie bouwmaterialen niet in de container gaan, maar in monumenten en ander erfgoed worden gebruikt. Je hebt bovendien spullen met een verhaal. En als dat er niet is, verzin ik er wel een, haha.”

depot 2

Niet iedereen krijgt alles mee. Handelaren zijn bijvoorbeeld niet welkom als kopers. ,,Maar die zie je ook nooit. En we hebben ook speciale stukken, die we niet zomaar verkopen. Zo zijn er bijvoorbeeld vijf leeuwenkoppen. Ik zou het mooi vinden als ze ergens heen zouden gaan waar ze horen. Ik verkoop ze niet als onderzetter voor de planten in de tuin.”

 

Kanon

Een voorbeeld zijn enkele oude kanons-lopen die al jaren in de loods in Valburg lagen. ,,Daar had het Arsenaal in Doesburg belangstelling voor en dat is een goed passende plek. Ze hebben nu een plaats in de tuin van het pand.”

Het historisch bouwfragmentendepot is in principe elke vrijdagochtend geopend, maar het is wel verstandig om een mailtje te sturen voor een afspraak. ,,Het kan natuurlijk zijn dat ik een keer een vrije dag heb en het is jammer als je hier voor niets komt.”

Dat kan op: info@monumentenwacht-gld.nl

 

 

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO