Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Per ongeluk een rijksmonument gekocht
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Per ongeluk een rijksmonument gekocht

Pas vlak voor het tekenen van de koopakte werd het Joost en Carla Ekering duidelijk dat ze op het punt stonden een rijksmonument te kopen. “We waren hier in het huis en stonden klaar om naar de notaris te gaan, toen de vorige eigenaar dat zei. Ik heb toen nog wel met de geldschieter gebeld om te vragen of het verstandig was om de koop door te laten gaan.”

Die zei ja en zo werd het jonge stel voor – omgerekend – nog geen 25.000 euro eigenaar van een prachtig pand in het centrum van Culemborg. Dat moet gezien de prijs wel lang geleden zijn. Joost (81) knikt. “Het was in 1969, toen ik net uit militaire dienst kwam en hier mijn huisartspraktijk begon.

 

Tennisbaan

Hij werd geboren in Haarlem, studeerde in Groningen en bracht zijn diensttijd als officier-arts in Amersfoort door. Daar bewoonde hij samen met zijn vrouw aanvankelijk een huis met tennisbaan. “Een jaargenoot uit Groningen had een vader die alvast een huis voor hem had gekocht voor na de studie”, vertelt Joost. “Met een tennisbaan, want die jaargenoot kon heel behoorlijk tennissen en stond toen in de nationale top 10.”

Er was maar één probleempje: de studie van de tennissende farmaciestudent verliep wat minder vlot dan die van Joost. “Hij heeft toen voorgesteld of Carla en ik niet tijdelijk in zijn toekomstige huis wilden wonen. Dat kwam heel goed uit. De kazerne waar ik diende zat om de hoek, op loopafstand.”

Dat het stel – inmiddels met kind – Amersfoort verruilde voor Culemborg, was te danken aan weer een andere jaargenoot. “Die zou eigenlijk de huisartspraktijk van zijn vader overnemen, maar had daar niet zo'n trek in. Zijn vader zou zich namelijk zeker gaan bemoeien met zijn praktijk en dat leek hem niets. Die vader was nogal boos en vond dat zijn zoon een ander moest gaan zoeken om de praktijk over te nemen. En dat werd ik.”

 

Kleine ramp

Het bezichtigingstripje naar het voor hen volslagen onbekende Culemborg werd geen daverend succes. “Het liep uit op een kleine ramp. We gingen met zijn drieën in een oude kever met van die kleine raampjes hiernaartoe. Het regende de hele dag en het huis zag er somber uit. Op de terugweg kregen we op de pont terug de motor niet aan de praat, zodat we drie keer heen en weer waren gevaren voordat hij het weer deed en wij uiteindelijk terug konden naar Amersfoort.”

Een gesprek met een oud-huisarts uit Culemborg zorgde toch voor enthousiasme. “Hij vond het hier een Eldorado, met leuke patiënten en – toen nog – twee ziekenhuizen. Bovendien zouden we maar een paar tientjes huur per maand gaan betalen. Als we er dan een tijdje woonden, konden we altijd nog kopen.”

En dat gebeurde ook, ondanks dat vlak voor het tekenen van de akte bleek dat het om een · rijksmonument ging. “Ik had al veel moeten betalen voor het overnemen van de praktijk en twijfelde zeer of ik de aankoop van zo'n pand wel kon financieren. Het huis was oud en er was nooit structureel onderhoud gepleegd. Ik wist ook niet wat de financiële consequenties waren van een rijksmonument.”

 

Kolenkachel

Na telefonisch overleg met zijn financiers besloten Joost en Carla toch maar het huis te kopen. Voorwaarde voor een hypotheek was wel dat er eerst centrale verwarming geïnstalleerd moest worden. Joost: “Tot dan stond er in slechts enkele kamers een kolenkachel.”

Achteraf zijn ze blij dat het een monument was. “We hebben voor heel veel restauratieprojecten subsidie kunnen krijgen. Bovendien vond ik dat Monumentenzorg erg flexibel was met de invulling daarvan. Het scheelt ook dat wij een heel goede architect en aannemer hadden. De architect kon lezen en schrijven met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.”

Allereerst werd de praktijkruimte aangepast en later het woonhuis. In totaal nam het opknappen zo'n tien tot twaalf jaar in beslag. Nog daarna werd bij toeval een prachtige ontdekking gedaan: een plafondschildering met engeltjes.

 

Meertje met riet

“Mijn voorganger had al eens gezegd dat hij had gehoord dat die plafondschildering er zou zitten, maar wij zagen alleen een schildering van een meertje met wat riet op die plek. Ik heb dat doek nog eens opgetild om te kijken of de engeltjes erachter zaten, maar ik zag alleen maar de balken van de eerste verdieping.” Nader onderzoek bracht aan het licht dat het nieuwe tafereel over de engeltjes was gespijkerd.

Bij de restauratie van het plafond bleek dat het schilderij, dat uit ongeveer 1760 stamt, door rook bijna onzichtbaar was geworden, maar na een restauratie pronkt het weer als in originele staat aan het plafond. Ook de haardpartij in rococostijl ziet er na restauratie weer prachtig uit. “Ik kan er erg van genieten als ik hier zit”, zegt Joost. “Er is veel moois in dit huis te vinden, maar je kunt wel zeggen dat deze schildering dé ontdekking was. Prachtig.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO