Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Onder smerig zeil en jute behang zat een prachtig, licht monument
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Onder smerig zeil en jute behang zat een prachtig, licht monument

De rooms-katholieke parochie in Altforst nam in 1999 een hele bijzondere voorwaarde op in de koopovereenkomst van de voormalige pastorie. Niet dat Herman en Trees Janssen plannen hadden in die richting, maar mochten ze er een bordeel in willen beginnen dan zou ze dat 1000 gulden (ongeveer 450 euro) per dag kosten.

,,Aage M, de beruchte brandkastkraker, was vele jaren daarvoor een bordeel begonnen in de vroegere protestantse pastorie”, zegt Herman met een brede glimlach. ,,Ze wilden voorkomen dat ook in hun pastorie zoiets gevestigd zou worden.” Overigens komt het woord bordeel niet voor in de overeenkomst. De bestemming moet volgens de omschrijving ‘blijvend in overeenstemming zijn met het gebruik van het naast liggend kerkgebouw’.

Als het echtpaar het gebouw koopt, is het wel in verwaarloosde staat. Het dak lekt, er is houtje-touwtje bijgebouwd, taferelen overgeverfd en veel met behang bedekt. ,,Maar bij de bezichtiging zagen we al snel dat het een prachtig huis was”, zegt Trees. ,,Veel en grote kamers, prachtige deuren en heel veel ramen. Ik hou van licht.” Haar enthousiasme houdt ze dan nog even voor zichzelf, totdat de verkopende makelaar is vertrokken. ,,Ik was flabbergasted en vond het een prachtig pand.”

 

Oudere paters

Het naast de kerk gelegen huis is op dat moment niet meer in gebruik als pastorie. ,,Het was een soort bejaardenhuis voor oudere priesters geweest en stond al een jaar leeg. Volgens de makelaar was het plan oorspronkelijk om er een opvang voor aidspatiënten van te maken, maar dat sneuvelde omdat Altforst te ver van de ziekenhuizen in Tiel en Nijmegen ligt.”

Als de koop rond is, bieden Herman en Trees aan om de oude pastorie zelf leeg te halen. Trees: ,,We waren te bang dat ze bij het ontruimen wat zouden beschadigen, dus hebben we zelf een container gehuurd en het huis een paar maanden voor de sleuteloverdracht leeggehaald.” Herman vult aan: ,,We hadden al zoveel geld besteed aan de aankoop van het huis, een container kon er ook nog wel vanaf.”

Overigens was er al het nodige verdwenen, want nog voordat het in de verkoop kwam mochten bewoners van Altforst er alles van hun gading uit halen. Toch vinden Herman en Trees er nog genoeg bijzondere zaken. ,,Zoals een altaarsteen met een relikwie en een knielbank”, zegt Herman. Die bewaren ze, maar meters ‘smerig zeil’ en de brandonveilige polystyreen plafondplaten belanden in de container op de oprit.

 

Douchen in bijkeuken

Ze pakken niet alles in een keer aan, maar doen het in fasen. ,,Het voordeel van een groot huis is dat je spullen van kamer naar kamer kunt verplaatsen”, zegt Herman. Zo is de bijkeuken tijdelijk in gebruik als douche en wordt er nogal eens van slaapkamer gewisseld. ,,We hadden niet echt een plan. We pakten gewoon weer wat aan als we tijd hadden.” Herman is nogal handig en dat komt goed uit.

Als ze in de gang het ‘vreselijke jutebehang uit de jaren zeventig’ eraf trekken en er wat verf meekomt, verschijnt een geschilderde tros druiven. Omdat ze vermoeden dat er meer overgeverfd is, probeert Herman de verf er met afbijtmiddel voorzichtig af te krijgen. ,,Daarna haalden we het er snel weer af, om te voorkomen dat we de schildering zouden beschadigen. Ze schakelen een hobbyrestaurateur uit een naburig dorp in om het toch wat beschadigde werk te herstellen.
Herman: ,,Ik heb later in de archieven van de kerk de opdracht gevonden. Daarin stond dat de taferelen overgeschilderd moesten worden met goede verf.” Bij een bezoek aan de kerk zag hij ook dat ‘een narcistische pastoor’ opdracht had gegeven om zichzelf op een bestaand tafereel in de kerk te vereeuwigen. Het huis en de omgeving zitten vol verhalen.”

Al vanaf het begin komen de inspecteurs van Monumentenwacht Gelderland bij de Janssens over de vloer om de toestand van hun gemeentelijke monument in kaart te brengen. Herman pakt twee inspectierapporten erbij: een uit de beginperiode en een recente. ,,Bijna alles is goed onderhouden, een heel verschil met toen we er net in waren getrokken. In de loop van de jaren zijn de rapporten steeds beter geworden.”

 

Soldaten op zolder

Tot slot nog èèn verhaal dan. Als Duitsland in 1939 nadrukkelijk aanstalten maakt om Nederland binnen te vallen, mobiliseert de regering de strijdkrachten. Soldaten nemen dan hun intrek op de zolder van de pastorie. ,,Maar dat vond de pastoor verschrikkelijk, al dat geloop op de trap”, zegt Herman. ,,Hij laat dan een trap aan de buitenkant maken, daar zie je nog steeds tekenen van. Je kunt het je toch niet voorstellen: Hitler staat voor de deur en jij maakt je druk over soldaten die van je trap gebruik maken…”

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO