Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Nathoutboorder veroorzaakt al gaten als de boom nog leeft
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Nathoutboorder veroorzaakt al gaten als de boom nog leeft

Nieuwe houten balken nodig voor een restauratie of een oude balk vervangen? Let op dat je er geen gaatjes van nathoutboorders bij krijgt. Dat advies geeft monumentenwachter Gerrit van de Pol.
Nathoutboorder veroorzaakt  al gaten als de boom nog leeft

Een schets van het uiterlijk van verschillende soorten kevers.

,,We kregen laatst het verzoek om advies uit te brengen over een door nathoutboorders aangetaste nieuwe balk. Die wilden ze gebruiken als windpeluw in een molen. Dat is een belangrijke dragende balk voor de kapconstructie.”

Volgens Van de Pol is het niet erg verstandig om een aangetaste eiken balk in een dragend deel te gebruiken. ,,We gaan nu bekijken of de bestaande balk nog te repareren is met epoxytechniek.” De huidige balk is aangetast door de bonte knaagkever (drooghoutboorder). Die is in tegenstelling tot nathoutboorders dol op droog en al lang geleden gekapt eikenhout.

 

Boktorren

Nathoutboorders zijn insecten die hout aantasten van staande bomen of van pas gevelde bomen (nathout) Bij staande bomen gaat het meestal om zieke of kwijnende exemplaren. Tot nathoutboorders behoren bepaalde boktorren, ambrosiakevers, schorskevers (bastkevers) en houtwespen.

Van de Pol: ,,Nathoutboorders tasten hout aan van ziekelijke en pas gevelde bomen die nog voorzien zijn van de schors. Door hun voorkeur voor levend of vers saphoudend nat hout spreekt men over nathoutboorders. Normaal gesproken komen ze niet heel veel verder dan de schors, maar bij deze balk die voor de molen bestemd is, was ook de kern van het hout aangetast.”

 

Schade

Het werk van de beestjes is vervelend. Als er in een balk uitvliegopeningen (gaten) zitten, krijgt vocht kans om nog meer schade aan te richten. ,,Vandaar dat een andere balk of reparatie van de huidige balk beter is. Je zou in dit geval zo’n aangetaste nieuwe balk niet in je molen willen hebben.”

Nathoutboorders leven van de sapstroom en het cambium (de laag onder de schors) in bomen. Ook zijn er soorten die verblijven in het spinthout of zelfs het voedselarme kernhout. Spinthout is het zachtere hout tussen het kernhout en de bast. De nathoutboorders kunnen nog doorleven na de kap en nieuwe gaten veroorzaken, maar planten zich dan niet

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO