Naam spreekgestoelte ‘bijna goed’
,,Ik las in uw laatste nieuwsbrief over een meubel dat u de naam spreekgestoelte gaf. Dat is bijna goed, maar niet helemaal”, schrijft hij. ,,In een protestantse kerk heb je de preekstoel of kansel, meestal een zeskantig meubel op enige hoogte. Hierop staat de predikant als hij de preek houdt. Vroeger stond de predikant daar gedurende de hele kerkdienst. Aan deze preekstoel hing dan de zandloper.”
Om de kansel stond volgens hem in het verleden meestal een hekwerk. ,,De ruimte binnen dat hekwerk werd de tuin genoemd. Binnen dat hekwerk stond onder andere de voorzanger/voorlezer (vaak de lokale schoolmeester) die bij ontbreken van een orgel leiding gaf aan de gemeentezang en ook de Bijbellezing verzorgde.”
Hij vervolgt zijn uitleg. ,,Het hekwerk dat u in de nieuwsbrief toont is een deel van dit hek. Er heeft een lezenaar op gestaan, geen zandloper. In de meeste protestantse kerken is dat hekwerk in de 20ste eeuw verwijderd. Dat heeft te maken met liturgische ontwikkelingen in de protestantse kerken.”