Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Monumentenwachters oefenen duurzaamheidsadvies
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Monumentenwachters oefenen duurzaamheidsadvies

Zes wachters van Monumentenwacht Gelderland (MWG) hebben onlangs een duurzaamheidsscan uitgevoerd in het Academiegebouw in Harderwijk. Dat deden ze bij wijze van pilot, legt duurzaamheidscoördinator Michel Terlingen van MWG uit.

,,Als de coronamaatregelen zodanig zijn versoepeld dat we weer aan de keukentafel van onze abonnees kunnen zitten, beginnen we met deze service voor alle abonnees”, zegt Terlingen. ,,De pilot is bedoeld om te zien waar we sterk in zijn en waar nog verbeteringen mogelijk zijn.”

 

Bijscholing

Met de informatie van de proef krijgt Terlingen in beeld waar bijscholing nodig is. ,,We hebben in oktober een cursus in Amersfoort gehad, samen met collega’s van Overijssel en Flevoland. Straks volgen we samen met de collega’s uit Overijssel en Flevoland nog een opleidingstraject, zodat we er klaar voor zijn.”

De monumentenwachters beoordeelden het monument in Harderwijk volgens de nieuwe richtlijnen van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg, de zogeheten URL 2005. Ze gebruikten daarbij een scanprogramma dat is ontwikkeld door de Groene Grachten. Dat is een duurzaamheidsorganisatie voor erfgoed die mede door de inmiddels overleden oud-ruimtevaarder Wubbo Ockels werd opgericht.

 

Oog van de monumentenwachter

,,De Groene Grachten heeft een enorme database met gegevens aan die tool gekoppeld die wij gebruiken. Daarin staan eigenschappen van materialen, maar ook regelgeving en subsidiemogelijkheden in verschillende gemeenten. Maar het oog van de monumentenwachter ter plaatse blijft belangrijk”, zegt Terlingen.

Het verschil met duurzaamheidsmaatregelen in een niet-monumentaal pand: ,,Je moet zorgvuldig met een monument omgaan. Kunnen de materialen het wel aan, doet het recht aan de historische kwaliteiten? Dat soort vragen”, besluit coördinator Terlingen.

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO