Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Monumentenwachters landsgrens over
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Monumentenwachters landsgrens over

Monumentenwachter Marc van Dinteren niest drie keer achter elkaar. Gelukkig is het zo goed als zeker geen corona, want hij is de dag ervoor nog getest. Verplicht, want dat moest eind mei nog bij het passeren van de landsgrens met Duitsland. Van Dinteren en zijn collega Rob de Bruijn waren daar kort voor de zomer op klus en dat is bijzonder.

,,Ik werk nu 25 jaar voor monumentenwacht Gelderland’, zegt De Bruijn, maar ik heb nog nooit een inspectie in Duitsland gedaan.” De twee wachters zijn actief aan de andere kant van de landsgrens in opdracht van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). Die wil graag weten wat de staat is van het monumentale Schloss Gnadenthal, even buiten Kleve.

 

Steenmarter

Dat Van Dinteren een aantal keer moet niezen is niet zo verwonderlijk, want het is erg stoffig op de zolder van een bijgebouw van het 17de eeuwse slot. En ze treffen op de zolder niet alleen stof, er liggen ook uilenballen en resten van een steenmarter. ,,Mijn moeder zei vroeger dat ik goed mijn best moest doen op school, anders zou ik in de goot belanden”, zegt De Bruijn grappend. ,,Ze heeft gelijk gekregen, want ik ben nu elke dag in goten te vinden.”

En op zolders, want daar is pas goed te zien hoe het van binnen gesteld is met het pannendak van het gebouw. Het is op zich jammer dat de twee monumentenwachters zich daar bevinden, want buiten schijnt de zon en de aanblik van het hoofdgebouw is fraai.

Stichting Vrienden van Kastelen, zusterorganisatie van GLK, kreeg het pand ongeveer tien jaar geleden van de toenmalige eigenaar. Dat was om te voorkomen dat het in handen van projectontwikkelaars zou komen.

,,Vroeger stond het slot op Gelders grondgebied en er zijn ook wat andere banden met Gelderland, vandaar dat GLK destijds benaderd is om het bezit veilig te stellen”, zegt Menno Tillema, hoofd afdeling Bouwkunde van GLK. Vanwege overdracht van het bestuur van de stichting aan een nazaat van een voormalige eigenaar heeft GLK Monumentenwacht gevraagd de bouwkundige staat te beoordelen.

Voordat ze de stoffige zolder op gingen, bestudeerden de Monumentenwachters eerst de buitenkant. ,,Toen we aankwamen hebben we eerst globaal gekeken hoe het erbij staat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik thuis ook al wel op Google Earth heb gekeken hoe het eruit ziet.”

 

Waterval

Na die eerste grove inspectie was het tijd voor het bestuderen van de constructie en de monumentale elementen van het slot en de bijgebouwen. ,,Ik maak vooral veel foto’s”, zegt De Bruijn. ,,Dat helpt mij bij het in beeld brengen van alles. Als we hier weg zijn, kan ik niet wachten om alles op te schrijven aan de hand van die foto’s. Die informatie zit in mijn hoofd te wachten tot het eruit kan. Het komt er dan uit als een waterval.”

De twee vinden het leuk om eens een Duits monument te bestuderen. ,,Je komt toch weer andere dingen tegen dan in Nederland.” Marc van Dinteren staat bij een buitenmuur en wijst. ,,Zoals deze kogelgaten van de geallieerden.” Ook treffen ze daar bijzondere metalen kozijnen. Hij maakt er snel een foto van.

 

DDR-sfeer

In de twee dagen inspectie hebben de monumentenwachters een aardig beeld gekregen van de staat van Schloss Gnadenthal. ,,In grote lijnen ziet het grote slot er niet slecht uit”, zegt De Bruijn. Hoewel de bouwkundige staat in orde lijkt, is Marc van Dinter niet erg onder de indruk van het interieur. ,,Dat is echt gedateerd. Van dat rauhfaserbehang van vijftig jaar geleden. Het heeft voor mij een beetje de sfeer van een DDR-hotel. Echt terug in de tijd.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO