Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Monumentenwachter neemt praktijkexamens af in Epe
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Monumentenwachter neemt praktijkexamens af in Epe

Twaalf leerlingen van opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed onderwierpen begin mei het pand van Veluws museum Hagedoorns Plaatse in Epe aan een uitgebreide inspectie. Dat was een belangrijk onderdeel van het eindexamen van de opleiding. Wilfred Mengerink van Monumentenwacht Gelderland was een van de examinatoren.

,,Ik heb in de opleiding, die een half jaar duurde, ook acht lessen gegeven”, zegt Mengerink. De onderwerpen varieerden van metsel- tot schilderwerk. De opleiding is een initiatief van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Tot de studenten behoorden monumentenwachters, een monumentenambtenaar van een gemeente en mensen uit de restauratiepraktijk.

 

Volgeboekt

,,Er is veel belangstelling voor deze cursus”, zegt Mengerink. ,,Die voor komend jaar is bijvoorbeeld nu al volgeboekt. In de opleiding tot inspecteur krijgen de leerlingen eens per twee weken twee dagen les. Die bestaat vaak uit een combinatie van theorie en praktijk.

Peter Hoebe, sinds anderhalf jaar monumentenwachter in Noord-Holland, was een van de mensen die de opleiding volgde en begin mei examen deed. Hoewel de uitslag nog niet binnen is op het moment van het schrijven van dit verhaal, denkt hij eind juni zijn diploma wel te krijgen. ,,Ik doe in mijn werk als monumentenwachter natuurlijk veel inspecties, dus dat was niet nieuw voor mij.”

Ondanks zijn al opgedane praktijkervaring heeft hij wel het nodige geleerd in de opleiding. ,,Bijvoorbeeld het leren wat er op een plattegrond moet staan. Daarnaast heb ik ook veel opgestoken van de andere cursisten. Een aannemer of ambtenaar kijkt er toch weer anders tegenaan, dat is leerzaam.”

 

Veiligheidsplan

Voor het examen moesten de kandidaten een inspectie doen van de 300 jaar oude museumboerderij Hagedoorns Plaatse en daarna een inspectierapport opstellen. Ook maken ze een veiligheidsplan en een dakplattegrond waarop de schade wordt aangegeven. ,,Wij kijken onder andere hoe ze te werk gaan, wat ze adviseren en hoe ze de stukken opstellen. Een goed leesbaar advies is ook heel belangrijk, want in principe zijn opdrachtgevers leken. Die moeten een duidelijk overzicht hebben van wat er moet gebeuren.”

Hagedoorns Plaatse in Epe was door Mengerink niet voor niets gekozen, want er zijn verschillende kleine en grote gebreken, onder andere aan de kapconstructie, enkele kozijnen en het metsel- en voegwerk.

Ondanks de gebreken is de onderhoudsstaat van de boerderij volgens Mengerink zeker niet slecht. ,,Er wordt veel onderhoud verricht door vrijwilligers. Die zijn onmisbaar voor het museum, maar niet allemaal opgeleid in het restauratievak. Het kan dus voorkomen dat er geschilderd wordt met een rollertje, in plaats van met de kwast en dat ze de glasaansluitingen vergeten. Als inspecteur moet je daar tactvol mee omgaan.  Zo geven we het advies om na het rollen de verflaag na te strijken met een kwast en geven we tips hoe je de glasaansluitingen kan controleren en dichtzetten. Ja, dat hoort ook bij je werk als monumentenwachter: met tact en begrip adviezen geven.”

 

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO