Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Monumentenwacht buigt zich over het werk van Rietveld
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Monumentenwacht buigt zich over het werk van Rietveld

Wie aan het werk van een monumentenwachter denkt, komt al snel terecht bij kerken, boerderijen, buitenhuizen of panden in historische binnensteden. Maar dat is niet altijd zo. Wachters Henk Sleumer en Wilfred Mengerink zetten bijvoorbeeld eind mei hun ladders tegen het Rietveldpaviljoen van het Kröller-Müller Museum. Ze zijn daar om het museum te adviseren over het onderhoud van twee bijzondere paviljoens in de beeldentuin.

Als iedereen is voorzien van een bezoekerspas en een vermelding op de bezoekerslijst, gaan de inspecteurs samen met Marcel van der Sande van Kröller-Müller naar de kantine. Van der Sande is restaurator sculptuur en moderne kunst en neemt de ontvangst waar van het hoofd collectie en onderzoek.

En zo zit het gezelschap met een vers getapt bakkie leut op het terras van de kantine om enkele bijzonderheden te vernemen. Voordat Van der Sande de inspecteurs naar de twee panden brengt, vertelt hij geestdriftig over de combinatie van strakke Rietveld-architectuur en de organische kunstobjecten van Barbara Hepworth.

 

Natte plekken

Eenmaal ter plaatse schieten de ogen van monumentenwachters Sleumer en Mengerink niet langs de kunstwerken, maar langs de rechte lijnen van Rietvelds paviljoen. ,,Ik kijk meteen of er ergens algengroei zit, naar natte plekken en of de constructies recht zijn”, zegt Mengerink.

Voor een leek zijn het hobbelige ‘getrokken’ glas en de rieten plafonds in het open paviljoen opvallend, Mengerink en Sleumer zien meteen al mosgroei aan de dakrand en een balk die wat doorzakt. Na een korte inspectie is duidelijk dat de afwatering niet best is en dat de balk is verbogen door het gewicht van het water dat er op blijft staan. ,,Een liter water is al een kilo”, zegt Mengerink.

Weersinvloeden als regen en vorst hebben ervoor gezorgd dat het voegwerk aan de bovenkant van het gebouw is afgesleten. Ook is de bovenzijde begroeid met mossen. Toch zitten de stenen nog vast”, zegt Mengerink als hij het dak op is geweest. ,,Dat verbaast me wel. We zullen adviseren om het voegwerk te herstellen en om het daarna regelmatig vrij te maken van mos. Als je dat niet doet, houd je het vocht daar vast en dat zorgt bij vorst voor problemen.”

 

Schuren

De twee zien ook dat Rietveld destijds heeft gekozen voor mooie, maar soms minder praktische oplossingen, waardoor regenwater makkelijker de kans krijgt om schade aan te richten. ,,Als monumentenwachters houden we natuurlijk rekening met het ontwerp van het gebouw”, zegt Mengerink. ,,De voorgestelde oplossingen moeten niet schuren met het ontwerp. Dat betekent dat we niet altijd de maatregelen kunnen adviseren die we bij een ander pand wel zouden aanbevelen.”

Het is niet voor het eerst dat Monumentenwacht Gelderland zich bezig houdt met naoorlogse monumenten. ,,In Ede heb je veel wederopbouwmonumenten, zoals bijvoorbeeld de Boswijkflats of het voormalige Marnix college. Niet iedereen ziet het, maar dat is wel kenmerkende bouw voor de wederopbouw.” Sleumer vult aan. ,,Het maakt niet altijd uit wanneer het is gebouwd. Sommige panden zijn bij de bouw al monumentaal.”

Tot slot nog de vraag aan de wachters of het inspecteren van het Rietveldpaviljoen heel anders is dan bijvoorbeeld een woonhuis. ,,Hier zijn moderne materialen gebruikt”, zegt Mengerink. ,,En we moeten meer moeite doen om te beschrijven in welke delen van het gebouw we ingrepen adviseren. Bij een woonhuis is al snel duidelijk wat de voorgevel is, maar bij deze paviljoens is niet echt sprake van een voor- of achtergevel. We zullen nog eens goed in de tekeningen moeten duiken om de delen juist te benoemen.”

----------------------------------------------------------------------------

Rietveldpaviljoen al twee keer herbouwd

Het door Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen stond in 1955 in het Arnhemse park Sonsbeek als onderdeel van de internationale beeldententoonstelling. Daarna werd het ontmanteld en tien jaar later bij Kröller-Müller opnieuw opgebouwd. Het paviljoen bleef een halve eeuw staan, maar raakte in de loop van de tijd in zeer slechte staat.

In 2010 is het oude paviljoen met nieuwe materialen herbouwd. Ondanks het bijzondere ontwerp en de geschiedenis heeft het geen monumentenstatus. Door Monumentenwacht Gelderland regelmatig inspecties uit te laten voeren, wil Kröller-Müller het Rietveldpaviljoen langer in goede staat houden.

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO