Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Monumentenwacht brengt onderhoud erfgoed Buren in kaart
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Monumentenwacht brengt onderhoud erfgoed Buren in kaart

Monumentenwacht Gelderland heeft de gemeente Buren ondersteund bij het maken van een nieuwe onderhoudsplanning voor de monumenten die de gemeente bezit.
Monumentenwacht brengt onderhoud erfgoed Buren in kaart

Zicht op de toren van Sint Lambertuskerk. Die toren is eigendom van de gemeente Buren. Foto: Hans Porochelt (cc)

Het maken van de planning voor onderhoud van de gemeentelijke panden is de vorige keer door een bedrijf gedaan dat weinig specifieke kennis van monumenten had. ,,Dat merk je bijvoorbeeld aan bepaalde omschrijvingen die ontbreken, zoals het onderhoud aan het torenkruis, de haan en pijnappel op de kerktoren en het vergulden van wijzerplaten van de klok”, zegt Karin van Ekeren van de gemeente Buren.

 

Sparren

Monumentenwacht Gelderland heeft die expertise wel en kent de Burense panden vanwege de jaarlijkse inspecties goed. ,,Dat is ook de reden dat we de rapportage door hen hebben laten opstellen. Het is fijn als je met mensen te maken hebt die weten waar ze het over hebben”, zegt Van Ekeren. ,,Daar kun je ook prettiger mee sparren.”

,,Omdat we de panden elk jaar inspecteren, weten we wat we aantreffen”, zegt monumentenwachter Jeroen Pannekoek. Hij maakte de onderhoudsplanning voor de gemeente Buren samen met collega wachter Gerrit van de Pol. ,,Hij kent het planningssysteem O-Prognose goed.” Pannekoek: ,,De jaarlijkse inspecties en wat er al in O-Prognose staat is een mooie basis. Bij een inspectie constateren we gebreken en adviseren we er binnen een bepaalde tijd wat mee te doen. Nu gaan we verder en geven we ook verwachte kosten en plannen we een uitvoeringsjaar.”

 

Warm hart

Het onderzoek en het opstellen van de meerjarenplanning door twee monumentenwachters duurde vier weken. Van Ekeren: ,,Ze zijn alle panden langsgelopen en hebben daar een rapportage van gemaakt. Daar hebben we overleg over gehad, waarna er een definitieve versie is gekomen. Die heb ik gebruikt voor een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Die beslist uiteindelijk. Of de raad ermee gaat instemmen? Dat kan ik moeilijk voorspellen, maar in z’n algemeenheid draagt men hier de monumenten een warm hart toe.”

Die vier weken hadden de twee monumentenwachters wel nodig, zegt Jeroen Pannekoek. ,,We hebben de monumenten allemaal bekeken. Gerrit deed de inspecties en maakte foto’s van de elementen en ik deed het papierwerk in de bus of ergens in het monument.”

Er ging veel werk zitten in het beoordelen van technische installaties, lichtbakken en toiletten. Ook die gegevens zijn van belang voor een onderhoudsplanning. ,,Je zoekt uit hoe lang bijvoorbeeld een cv-installatie van een bepaald merk meegaat en komt daarbij uit op een vervangingsjaar. Maar het blijft handwerk, want het maakt wel een verschil of de ketel alleen een zolderkamertje verwarmt en amper draait of dat-ie constant een ruimte moet verwarmen.”

 

Kerktoren

In een toelichting op de planning legt de Burense ambtenaar uit wat er de komende jaren aan de monumenten moet gebeuren om ze in goede staat te houden. ,,Het grootste werk is de restauratie van de kerktoren in Buren. Het gaat daar om zaken als schilderen, dakbedekking, werk aan de torenspits en voegwerk.” Verder is er groot onderhoud aan de molens nodig. Wat Monumentenwacht Gelderland betreft, wordt er zo min mogelijk vervangen. Pannekoek: ,,Dat doet afbreuk aan de monumentale uitstraling. En we zijn natuurlijk wel monumentenwachters. Wij willen behouden.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO