Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Molenwachters geven cursus op molen Hattem
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Molenwachters geven cursus op molen Hattem

Normaal zijn er alleen op zaterdag bezoekers in en rond molen De Fortuin in Hattem, nu is het donderdagmiddag al aardig druk. De reden: twaalf cursisten krijgen vandaag les van monumentenwachters Dinand van den Brink en Gerrit van de Pol.

De twee wachters combineren op deze dag hun werk, want in de ochtend is het tijd voor de normale tweejaarlijkse inspectie van de molen in Hattem en ’s middags zijn ze er voor de cursisten. Monumentenwacht Gelderland heeft drie speciale molenwachters. Naast Gerrit en Dinand is dat Rob de Bruijn. Dit team is verantwoordelijk voor de inspecties van ongeveer 140 molens in de provincie.

En nu dus voor een half dagje meekijken met een moleninspectie. ,,Een molen is een heel ander object dan de meeste andere monumenten”, zegt Gerrit van de Pol. ,,Je moet het meer zien als een machine. Je kijkt als molenwachter natuurlijk naar het gebouw, maar ook naar de techniek binnenin.”

In de ochtenduren hebben de twee Gelderse wachters al geconstateerd dat de prachtige molen in het al even zo mooie Hattem er prima bij staat. De omloop is sinds de vorige inspectie geheel vervangen.

 

Docent

De twaalf cursisten zijn beginnende wachters van andere provinciale monumentenwachten, maar ook gemeenteambtenaren en werkvoorbereiders. Wilfred Mengerink van Monumentenwacht Gelderland is ook in Hattem. Deze monumentenwachter is tevens docent, onder andere voor het Nationaal Centrum voor Erfgoedopleidingen NCE.

,,Een van de afspraken tussen Monumentenwacht Gelderland en de provincie is dat we onze opgedane kennis over het inspectiewerk delen”, zegt Mengerink. ,,Gebreken die we zien aan bijvoorbeeld zinken goten, kunnen we als voorbeeld gebruiken in de loodgietersopleiding van het NCE. Zo verhoog je uiteindelijk de restauratiekwaliteit.”

De praktijkdag in Hattem begint met een enthousiaste inleiding van Theo Friesema, een van de vrijwillig molenaars van de molen in het in het uiterste noorden van Gelderland gelegen stadje. Vanaf de omloop van de molen kijk je over de provinciegrens. De grenslijn, de IJssel is niet te zien, wel de contouren van de kenmerkende Zwolse Peperbus.

 

Wrijven en stampen

Molenaar Friesema begint zijn verhaal met de behoefte -vroeger en nu- om het graan fijn te krijgen. ,,Dat begon met wrijven, daarna stampen en uiteindelijk malen. Eerst met dierlijke aandrijving zoals ezels en honden, maar later met windkracht.”

Hij maakt korte metten met het verhaal dat molens iets typisch Nederlands zouden zijn. ,,Rond 1300 had je al molens in Afghanistan. Wij hebben het overgenomen en verder ontwikkeld”, aldus de vrijwillig molenaar.

Ook Gerrit van de Pol en Dinand van de Brink zijn gediplomeerd vrijwillig molenaars. ,,Dat is niet alleen handig omdat je dan niet afhankelijk bent van een vrijwilliger van de molen, maar het is ook goed om te weten hoe alles precies werkt en wat de benamingen zijn”, zegt Van de Pol.

Na de inleiding van Friesema gaan de cursisten in twee groepen de molen in. Van den Brink begeleidt een groepje op de omloop en Van de Pol legt zich in eerste instantie toe op de binnenkant. En opeens is de groep twee personen groter. Geen late cursisten, maar toevallige bezoekers die de deur open zagen staan en achter de groep aan naar boven gaan. Pikken ze toch mooi een stukje achtergrond mee.

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO