Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Kleine Emaus wordt nog weleens geramd door verkeer
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Kleine Emaus wordt nog weleens geramd door verkeer

Lang lag de monumentale boerderij van André en Marianne Karper uit Terwolde pal aan een zandpad. Inmiddels is dat karrespoor een provinciale weg geworden en een gewilde sluiproute voor vrachtwagens die van de A50 naar de A1 willen.
Kleine Emaus wordt nog weleens geramd door verkeer

De gevel van de Kleine Emaus

,,De navigatiesystemen geven aan dat de route dwars door het dorp drie minuten sneller is dan die over de snelweg”, zegt André. ,,We hebben er zelf niet zo veel last van, maar er rijden wel veel buitenlandse trucks hier over de weg. Die chauffeurs zijn waarschijnlijk ook stomverbaasd hoe ze geleid worden. Er wordt nu gewerkt aan het terugbrengen van de snelheid van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom en 60 buiten het dorp. Dat scheelt precies drie minuten, waardoor deze route minder interessant wordt.”

 

Geweld

Toch was het nog in de boerentijd dat er een aanhanger van een trekker losraakte en met veel geweld de deel van de boerderij binnen kwam rijden. ,,De bewoners waren zich net aan het opmaken om naar een feestje te gaan. Gelukkig raakte er niemand gewond”, zegt Marianne.

Een paar jaar geleden was het weer raak, toen woonden André en Marianne er net. ,,Een man kreeg even verderop een hersenbloeding, reed bewusteloos door en schampte met een grote klap ons huis”, zegt André. ,,Een automobilist die voor hem reed heeft zich laten afzakken, de auto tegen zijn wagen laten rijden om vervolgens te remmen.” Met de bestuurder liep het niet goed af, want hij overleed later. De schade aan de boerderij bleef beperkt tot flinke krassen op de buitenmuur. ,,We moesten de boel toch nog laten schilderen.”

Het zijn nog maar twee feiten uit de rijke historie van de in 1773 gebouwde boerderij Kleine Emaus in het vlakbij Twello gelegen dorp Terwolde. ,,We vinden het leuk om veel te weten over dit pand. We hebben ook bij de oudheidkundige kring geïnformeerd.”

 

Uit de buurt

Het stel deelde de historische feiten onder andere op de Open Monumentendag in 2020, die in de gemeente Voorst op heel bescheiden schaal werd gehouden. Marianne: ,,Er kwamen veel mensen uit de buurt die hier vroeger op bezoek waren geweest en als kind hadden gespeeld. Van hen hoorden we soms ook weer leuke dingen.”

De twee wonen nu vier jaar in de in 1985 tot woonboerderij verbouwde hoeve. ,,In de jaren tachtig woonden we in Twello. Daarna hebben we op Terschelling gewoond en lang in Rhenen. Daar hadden we tot onze verhuizing hierheen een jarendertighuis. Dat was een fijne woning, alleen lag het op een kruispunt van doorgaande wegen die steeds drukker werden. Op een gegeven moment waren we die drukte en de uitlaatgassen wel zat. Bovendien hadden we daar maar een klein tuintje.”

Via een inmiddels oud-collega van André bij de politie kwam hij terecht bij  in Terwolde. ,,Het was mooi gerestaureerd en het heeft een tuin van honderd meter diep. Hier zitten we ook wel aan een weg en die wordt ook wel drukker, maar we merken er amper iets van omdat we met de nieuwe woonkamer op de tuin gericht zijn. En als je in de tuin bent, hoor je ook haast geen verkeer.”

 

Rijke dame

Toen Marianne en André net in Terwolde woonden, hebben ze uitgezocht waar de naam Kleine Emaus vandaan komt. André pakt een oude plattegrond en laat zien dat er vroeger in de buurt een pand met de naam Emaus stond. Dat was destijds eigendom van een rijke dame die ook hun latere huis bezat. ,,Daarom werd dit Kleine Emaus genoemd.” In de gemeentelijke archieven komen volgens hem ook de namen Batinkhofstee en Boetinkstee voor, maar op de gevel staat Kleine Emaus.

Marianne en André werden door een ambtenaar van de gemeente gewezen op Monumentenwacht Gelderland en werden meteen lid. ,,We vinden het prettig om te weten hoe de toestand van het huis is en wat er nog aan zit te komen. De monumentenwachters hebben ons ook goed geadviseerd bij de vervanging van de enkele ramen en nog wat kleiner restauratiewerk.”

 

Zonnepanelen

Bij het opknapwerk aan hun boerderij hebben ze ook de enkele beglazing laten isoleren met 3M-folie. ,,Dat isoleert bijna net zo goed als dubbel glas”, zegt André. ,,Verder hebben we zonnepanelen laten plaatsen. Niet op de rieten kap natuurlijk, maar op twee schuren die achterin de tuin staan.” Marianne vult aan. ,,We moesten wel een enorm lange sleuf graven voor de kabels naar de meter, maar dat is het wel waard.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO