Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Johan keek als puber al bewonderend naar wat 35 jaar later zijn huis zou worden
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Johan keek als puber al bewonderend naar wat 35 jaar later zijn huis zou worden

Het zal ergens rond 1986 geweest zijn dat de 16-jarige Johan Homan onderweg van zijn woonplaats Deventer naar recreatiegebied Bussloo fietst. In Twello trekt de statige villa Huize De Rechthoek zijn aandacht. Johan stopt zelfs even om het pand in volle glorie te kunnen bewonderen. “Ik denk dat de ligging en de paleisachtige uitstraling me toen aanspraken.”

In 2011 ziet Johan het huis weer, maar dan op Funda. Zijn vrouw Jenneke en hij wonen dan met hun twee jonge kinderen in Zeist en zoeken vanwege werk een woning dichtbij Deventer. “Ik weet nog dat een vriendin van mijn vrouw zag dat ik het op mijn laptop bekeek. ‘Zooo’, zei ze bewonderend, net zoals ik dat 35 jaar eerder deed”, zegt Johan.

Het huis is in eerste instantie wat te duur voor het gezin, maar als de prijs zakt kunnen ze het toch kopen. “In de basis was de staat goed, maar er moest wel wat aan gebeuren.” Dat doen ze aanvankelijk iets te enthousiast in de ogen van de toenmalige monumentenambtenaar van de gemeente Twello.

 

Slopen

“Ik heb altijd in monumenten gewoond en ben er met zorg mee omgegaan. We dachten dat het niet zo’n probleem zou zijn als we alvast zouden beginnen met het slopen van de badkamer uit 1990”, zegt hij. Maar dat blijkt een misrekening. “Handhavers van de gemeente hadden een container voor de deur zien staan en kwamen onmiddellijk kijken. We moesten een monumentenvergunning hebben, ook voor het slopen van de relatief nieuwe, niet-monumentale badkamer.”

Later - met een andere monumentenambtenaar – kon er wel wat meer. Een voorbeeld daarvan was de schilderbeurt van de gepleisterde witte buitenkant. “We hebben kleuronderzoek laten doen en toen bleek dat het vroeger een donkere mosgroene kleur had. Dat vonden wij niet zo mooi. We wilden wel die kleur, maar dan een paar tinten lichter. De monumentenambtenaar was daar heel reëel in en we kregen toestemming.” Johan en zijn vrouw waren niet als enige tevreden over het resultaat. “Af en toe krijgen we nog weleens mensen aan de deur die willen weten wat voor kleur dat precies is.”

Na de verhuizing en de restauratie dook Johan in de geschiedenis van het pand. “Ik had in een boek gelezen dat het huis in 1900 was gebouwd als huwelijksgeschenk, maar toen ik me er verder in verdiepte bleek dat niet te kloppen.”

De villa is in 1879 gebouwd als buitenhuis voor de rijke Deventer familie Goldenberg. “Die woonde in een prachtig pand aan de Brink in Deventer en verbleven in de zomer hier. De dienstboden werden dan vooruit gestuurd om het klaar te maken voor bewoning.”

 

Boekenbal

Er bleek heel veel te vinden over de historie van De Rechthoek. “Toen ik het had uitgezocht wilde ik er een soort Hema-album van maken met foto’s en teksten, maar het is een echt boek geworden.” Tot zijn verbazing sloeg die in 2014 verschenen publicatie best aan. “Ik had vijftig exemplaren laten drukken en we presenteerden het met een vette knipoog op een soort boekenbal hier in huis.”

Bij de doop van het boek wist hij er meteen al vijftien te slijten. “Ik heb er ook nog tien bij de boekhandel in het dorp gelegd, maar die waren al na een paar weken verkocht.” Ook de tien volgende gingen rap over de toonbank. “Toen het boek uit was, kwamen verschillende mensen met extra informatie naar me toe. Dat heb ik verwerkt in een tweede druk, die in 2016 is verschenen.”

 

Sterrenkundige

Johan is ook in de geschiedenis vóór de bouw van De Rechthoek gedoken. Op de plek van de huidige voortuin stond een huis waarin wis- ,natuur- en sterrenkundige Volkert van der Willigen woonde. “Hij had op het terrein ook een observatorium staan. Daarin deed hij onderzoek.” Hij hield zich bezig met het bepalen van de lengte van de zogenaamde secondeslinger, een alternatieve eenheid van lengte. Van der Willigen gaf zijn huis de naam ‘De Regthoek’. De familie Goldenberg heeft die naam -modern geschreven- op hun buitenhuis voortgezet.

Johan smult van dit soort bespiegelingen en historische feiten rondom de villa. “Ik vind het leuk om te weten hoe de mensen toen leefden en wat er allemaal speelde. Dat geeft meer dimensie aan het huis.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO