Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Jaarplan 2021: monumentenwacht gaat drones inzetten
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Jaarplan 2021: monumentenwacht gaat drones inzetten

Monumentenwacht Gelderland gaat in navolging van de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland ook drones inzetten voor monumenteninspecties op grote hoogte. Dat staat in het jaarplan voor 2021.
Jaarplan 2021: monumentenwacht gaat drones inzetten

Een drone. Foto: David Rodriguez Martin

Het werken met drones gaat de inspecties op hoogte niet vervangen, maar is wel een goede optie om het werk op hoogte te beperken. Zo kunnen inspecties door de inzet van de ‘vliegende inspecteurs’ grondiger worden voorbereid, waardoor de monumentenwachters beter hun onderzoek kunnen doen. Volgens directeur Ernst van der Grijp moet er in 2021 een speciale dronepiloot worden opgeleid. Dat gaat de organisatie samen met Monumentenwacht Overijssel doen.

Verder breidt de stichting de dienstverlening verder uit. Dat gebeurt op het gebied van duurzaamheid, interieur en groen. Daarbij werkt monumentenwacht onder andere samen met duurzaamheidsbureau Groene Grachten. De interieur- en groenwachters komen zoveel mogelijk uit eigen gelederen. Waar nodig worden ze van buiten aangetrokken.

 

Groenwachter

De groenwachter gaat zich -zoals de naam al aangeeft- bezighouden met groen erfgoed. Gelderland heeft meer dan 300 groene Rijksmonumenten. Dat zijn er meer dan welke provincie dan ook in Nederland. In 2021 wordt een gespecialiseerde groenwachter opgeleid. Voor de inspecties van monumentale parken en tuinen sluit Gelderland aan bij de stichting Groene Monumentenwacht.

Ook zet Monumentenwacht Gelderland komend jaar verder in op interieurinspecties. Daar is het afgelopen jaar op verschillende plekken in de provincie al mee proefgedraaid. Hierbij zoekt Monumentenwacht Gelderland de samenwerking met collega-monumentenwachten uit omliggende provincies en het Gelders Genootschap.

 

Interieuradvies

De vraag naar interieuradvies is volgens het recente klantenonderzoek weliswaar relatief klein, maar omvat toch nog altijd enkele honderden interieurs. ,,Bovendien is deze dienstverlening nog onbekend bij onze abonnees”, zegt directeur Ernst van der Grijp. ,,Ik verwacht dan ook dat de vraag nog wel zal groeien.” Het is vaak zo dat eigenaren zich niet bewust zijn van de monumentale waarde van het interieur. Daarom gaat Monumentwacht Gelderland abonnees benaderen met de vraag of er interieuradvies gewenst is.

 

Kwaliteit

Verder gaat Monumentwacht in 2021 de kwaliteitsregeling Kennis&Kunde meer onder de aandacht brengen. Dat is een lijst van zo’n tachtig kleinere bedrijven en ondernemers zonder personeel die erfgoed-ervaring hebben en garant staan voor kwalitatief goed werk aan monumenten.

Monumentenwacht Gelderland vindt het jammer dat veel gemeenten de regeling niet als voorwaarde hanteren bij het geven van subsidie. De provincie doet dit wel.

In de praktijk nemen opdrachtgevers vaak de goedkoopste bedrijven, zonder te letten op de kwaliteit. Dat zou kunnen komen doordat de regeling niet bekend is bij veel eigenaren van monumenten. Daarom moet er meer promotie komen.

Ook Historisch Bouwfragmentendepot in Valburg is nog te onbekend bij abonnees. In de elke vrijdag geopende loods zijn prachtige oude materialen te koop. Die zijn door Monumentenwacht vaak gered van de container. Ook het depot wordt in 2021 wat meer onder de aandacht van abonnees gebracht.

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO