Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Het twintigjarenplan van Ingrid en Friso
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Het twintigjarenplan van Ingrid en Friso

De passie die de Gelderse monumentenwachters hebben, komen Friso Brouwer en Ingrid Gomes uit Leuth niet altijd tegen. En ze kunnen het weten, want in de zestien jaar dat ze bezig zijn met het opknappen van hun monumentale boerderij Plezenburg, hebben ze heel wat mensen over de vloer gehad die zeiden deskundig te zijn. Soms bleken die toch niet zo veel gevoel voor erfgoed te hebben als het stel verwachtte.

,,Ik zat voor mijn werk in het buitenland toen een bedrijf tegen alle afspraken in toch tropisch hardhouten kozijnen had geplaatst”, zegt Friso. ,,Dat past natuurlijk helemaal niet in zo’n boerderij, dus die moesten ze er van ons weer uit halen.”

 

Hergebruiken

Hij vervolgt: ,,En toen we een half jaar geleden begonnen met het opknappen van de deel, hadden we duidelijk gezegd dat er niet gesloopt maar gedemonteerd moest worden. We wilden namelijk veel hergebruiken. Je raadt het al: voordat we er erg in hadden, waren ze toch bezig met slopen. Je kunt dat gare hout toch niet opnieuw gebruiken, zeiden ze tegen mij. Uiteindelijk heb ik het maar zelf aangepakt. Dat kost tijd, zorgt voor minder ergernis en spaart uiteindelijk ook geld uit”

Ingrid vult aan: ,,Bij monumentenwachters Rob en Marc zie je die passie wel. Die zijn enthousiast zeg! Als je het hebt over passie en liefde voor het vak, dan zie je dat bij hen. Ze zijn nog net geen kind aan huis hier, maar ze zijn er wel regelmatig.”

 

Vervallen

Toen het stel in 2004 van het Utrechtse Vleuten naar Leuth bij Nijmegen verhuisde troffen de twee een behoorlijk vervallen boerderij. De vorige eigenaren waren niet altijd even zorgvuldig met het pand omgesprongen. Zo was de deel met allerlei niet-passende materialen verbouwd en ook in het woongedeelte viel er veel te verbeteren. Verder troffen Friso en Ingrid houtworm, huiszwam, muizen, ratten en nog veel meer creaties uit het dieren- en plantenrijk.

,,Doordat het in die staat was, konden we het betalen. Maar je moet het wel willen om jarenlang bezig te zijn met opknappen”, zegt Friso. ,,Ik vind het heel leuk om te doen. We hebben een twintigjarenplan gemaakt, zijn verhuisd naar de ruimtes die goed geïsoleerd en niet te groot waren en daarna begonnen we met het aanpakken van het voorhuis.”

 

Wierook in grond

Het was opknappen, maar ook opruimen. Daarbij was te merken dat de vorige bewoners in de spirituele hoek zaten. ,, Zo vonden we tussen de rommel Mariabeelden en heel veel wierookstokjes”, zegt Friso. ,,Laatst was ik ergens aan het graven en toen rook ik weer wierook. We vermoeden dat er veel in de grond is verdwenen.”

De oude bewoners hadden wel aangeboden om de boerderij leeg op te leveren, maar Friso en Ingrid kozen daar bewust niet voor. ,,Tijdens de bezichtigingen hadden we al veel originele elementen zien staan en liggen. Die zouden dan ook in de container verdwenen zijn en dat vonden we uiteraard jammer.”

Na zestien jaar zijn een aantal grote verbouwingen bijna achter de rug. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de deel, er zijn nog wat kleinere klussen en dan ziet het er ongeveer weer net zo uit als in 1910, toen het uit 1810 stammende monument is verbouwd. ,,De boerderij is eigenlijk al veel ouder, ergens uit begin zeventiende eeuw. Maar het gedeelte boven de grond stamt uit 1810, toen het na een grote overstroming weer is opgebouwd.”

 

Ompraten

Mensen die zoveel ervaring hebben als eigenaar van een monument waar wat aan moest gebeuren, kunnen wel wat tips geven. Friso: ,,De belangrijkste is: weet wat je wilt. Ook is het belangrijk om zelf de regie te houden en mee te kijken bij werkzaamheden die je door anderen laat uitvoeren. Anders heb je kans op een ongewenst resultaat. Blijf verder bij je standpunten en inzichten. Laat je niet door aannemers ompraten omdat iets niet mogelijk zou zijn of makkelijker uit te voeren is. Hou ook dan voet bij stuk.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO