Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Graafwespen in het metselwerk
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Graafwespen in het metselwerk

Graafwespen zijn dol op metselwerk waarin kalkmortel is gebruikt. Het is namelijk zacht genoeg om gangen in te graven en eitjes te leggen. Dat doen ze dan ook graag. ,,Als ze een verweerd, zwak plekje vinden, dan gaan ze er in om hun gangen te graven”, legt monumentenwachter Jaap Stuut uit. Die gangen kunnen wel centimeters diep zijn.

Als de eitjes uitkomen, zijn er weer nieuwe wespen die hun graafwerk in het metselwerk kunnen verrichten en zo brokkelt het metselwerk gemakkelijk af. Het werk van de wespen is te zien aan de gaatjes in het metselwerk en soms zie je ook nog weleens de lijfjes van de geel-zwarte beestjes eruit steken. Vaak zijn ook de coconnetjes van de uitgekomen jonge wespen te vinden.

Stuut laat een foto zien van een buitenmuur waarvan de voegen op verschillende plekken zijn aangetast door graafwespen, die ook wel metselwespen genoemd worden. ,,Dan adviseren we om de beschadigde voegen weg te laten krabben tot alle gangen zijn verdwenen en ze opnieuw te laten aanbrengen.”

 

Kalkmortel

Dat moet dan wel gebeuren met kalkmortel en niet met het tegenwoordig gebruikelijke cementmortel, want dan komen er nieuwe problemen. ,,Cementmortel is veel harder en het sluit helemaal af”, zegt Stuut. ,,Doordat er geen lucht meer bij kan, verpulvert het kalkmortel. Bovendien krijg je met twee verschillende soorten mortels een spanningsverschil.”

Tot het begin van de twintigste eeuw werd kalkmortel meestal toegepast. Daarna kwam het hardere cementmortel in zwang. Dat heeft volgens Stuut en zijn collega-monumentenwachter Wim Waanders wel het voordeel dat graafwespen er niet in kunnen. ,,Aan de andere kant is kalkmortel wel veel flexibeler, waardoor je minder snel scheuren in de muur krijgt.”

Het is moeilijk om te voorkomen dat graafwespen zich in het metselwerk vestigen. Stuut: ,,En je hoeft ook niet meteen in paniek te raken als je gaatjes ziet van graafwespen. Je hebt een monument, dat betekent dat je ook onderhoud hebt. Het hangt er ook vanaf of het weer erop staat. Een muur op het zuidwesten is vaak wat vochtiger, waardoor je wat eerder vochtproblemen krijgt.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO