Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Eigenaren vinden duurzamer maken monument belangrijk
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Eigenaren vinden duurzamer maken monument belangrijk

Bijna driekwart van de abonnees van Monumentwacht Gelderland denkt erover om hun monument energiezuiniger te maken of heeft dat al gedaan. Het grootste deel daarvan heeft nog geen vastomlijnde plannen of weet niet hoe hij het wil aanpakken.
Eigenaren vinden duurzamer maken monument belangrijk

Abonnees zijn tevreden over Monumentenwacht en de inspecteurs: 'servicegerichte vakmensen'.

Dat blijkt uit het jaarlijkse klantenonderzoek van Monumentenwacht Gelderland dat de afgelopen maanden is gehouden. Exact honderd mensen gaven antwoord op de vraag over het energiezuinig maken van het object.

Twaalf procent heeft een uitgewerkt plan of is al bezig met het treffen van energiebeperkende maatregelen, terwijl 31 procent het wel wil, maar nog niet weet hoe dat aangepakt moet worden. Bijna een op de vijf ondervraagden heeft al eerder maatregelen getroffen. Ruim een op de drie heeft nog geen plannen, een klein deel daarvan wil die ook niet maken.

Het duurzamer maken van een monument heeft grote belangstelling. Op de vraag welke onderwerpen voor praktische cursussen er volgens de abonnees belangrijk zijn komt duurzaamheid in de top 4. Verduurzamen van het monument vindt 20 procent ‘heel belangrijk’ en 25 procent ‘belangrijk’.

Andere onderwerpen die abonnees graag in het cursusaanbod hebben zijn: schilderwerk, metsel- en voegwerk, goten en daken en subsidies. Minder in trek zijn cursussen over de geschiedenis van de monumentenzorg, onderhoud van historische interieurs en wet- en regelgeving.

 

Waardering

De waardering van het werk van Monumentenwacht Gelderland is onverminderd hoog. Maar liefst 98 procent vindt de inspanningen uitstekend of goed. Ook de prijskwaliteitverhouding is in evenwicht, vindt driekwart van de ondervraagden. De rest vindt het ‘veel kwaliteit voor relatief weinig geld’. Negen van de tien abonnees vindt de organisatie service- en oplossingsgericht.

Bij bijna iedereen (96 procent) voldoet de inspectie van de monumentenwachters aan de verwachting. De meeste erfgoedeigenaren gebruiken het rapport voor overleg en sturing van aannemer en/of schilder (88 procent). De helft heeft het nodig voor subsidieaanvraag of lening, een op de vier voor zelfwerkzaamheid. Een kleiner deel gebruikt het inspectierapport voor aan- of verkoop of voor het aanvragen van een vergunning.

 

Vriendelijk en professioneel

In de opmerkingen kregen inspecteurs vaak een pluim van de abonnees. Een greep uit de complimenten: ‘Geweldig vriendelijke, bekwame en behulpzame inspecteurs’, ‘de monumentenwachters zijn altijd zeer correct en geven goede toelichting op hun activiteiten, en nuttige tips en adviezen. Ook fijn dat kleine (nood)reparaties worden uitgevoerd’.

Andere kwalificaties: ‘vriendelijk en professioneel’, ‘kennis van zaken en het geven van praktische tips’ en ‘servicegerichte vakmensen!’

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO