Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Een handschoen om de klepel en complimenten voor de werkers
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

Een handschoen om de klepel en complimenten voor de werkers

Monumentenwachter Dion Wiegers gaat sinds juni dagelijks op pad voor inspecties met zijn nieuwe collega Erik van Lohuijzen. Hij leert hem elke dag nieuwe dingen over het monumentenvak. ,,Maar over schilderwerk hoef ik ‘m niet veel te vertellen, want hij was hiervoor schilder”, zegt Wiegers.

De twee zijn deze donderdagochtend vanuit Valburg naar Dodewaard gereden voor de jaarlijkse inspectie van de toren van de hervormde kerk aan de Waalbandijk. In Valburg staat de bus gestald waarmee de twee monumentenwachters van rayon 9 op pad gaan. Dat is een nieuw gevormde eenheid. ,,Er is een extra rayon gevormd, bestaande uit delen van andere rayons. ,,Het aantal abonnees groeide en we hebben extra werkzaamheden zoals het begeleiden van onderhoud en het opstellen van onderhoudsplannen”, zegt Wiegers. ,,Daarom is een nieuwe rayonindeling gemaakt.”

 

Sleutel halen

Voordat ze op pad gaan, hebben ze zich al voorbereid op de inspectie. ,,Bij het maken van de afspraak, vraag je al naar de bijzonderheden. Zo weten we dat er sinds de vorige inspectie werkzaamheden zijn uitgevoerd.” Eerst halen ze in het dorp de sleutel van de toren bij de kerkrentmeester en daarna lopen ze om de toren heen voor een eerste indruk. ,,Nu laat ik Erik de verschillende soorten natuursteen zien die er zijn gebruikt en ik vertel ook wat over de herkomst.”

Bijzonder bij deze kerk, waarvan de oudste delen uit de elfde of twaalfde eeuw stammen, is dat er een gedenksteen uit de Romeinse tijd in zit. Erik en Dion klimmen op de dijk om de steen goed te kunnen zien. ,,In 1820 is het origineel verwijderd en overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden”, zegt Dion. ,,Dit is een replica.”

 

Storm Corrie

In het telefoongesprek over de inspectie kregen de wachters ook te horen dat er bij harde wind weleens wat water in de torenspits druipt. ,,Dat is altijd moeilijk te vinden. Bij gewone regenbuien is er niets aan de hand. Maar als het hard waait, zoals met storm Corrie, dan kan het water opstuwen en dan kan het binnenkomen. We hebben geen oorzaak kunnen vinden, maar vaak heeft het te maken doordat de leien bij dakdoorbrekingen als dakkapellen, luiken of wijzerplaatkasten niet goed aansluiten.”

Dion en Erik zijn erg te spreken over de uitgevoerde werkzaamheden. Erik: ,,Je ziet bijvoorbeeld dat er door de schilders netjes en vakkundig is gewerkt. Kijk maar naar deze klankborden”, zegt hij terwijl de twee boven in de toren staan. ,,De randen zijn netjes afgevlakt, waardoor de verf goed hecht. Dat zie je nog weleens anders. Als je een scherpe rand hebt, dan zit daar veel minder verf, waardoor je alweer snel problemen hebt.”

 

Netjes

Dion ziet weleens dat werkzaamheden op hoogte minder goed worden uitgevoerd. ,,Vaak is het zo dat hoe hoger je komt, des te minder secuur er wordt gewerkt. Maar dat is hier niet het geval. Het ziet er allemaal goed uit en is bovendien netjes achtergelaten. Het is prettig dat het zo schoon is, want zo kun je makkelijker constateren of er houtworm of boktor aanwezig is. Als er veel rommel op de vloer ligt, is dat heel lastig.”

Het letterlijke hoogtepunt van de inspectie is wanneer Dion het luik in de toren uitklimt, zichzelf vasthaakt en de buitenkant inspecteert. Wel een beetje slecht getimed, want de klok slaat net voordat hij naar buiten stapt twaalf keer. En hard. Als hij weer terug is op de bovenste torenvloer, grinnikt hij erom. ,,Deze klinkt niet zo heel hard hoor. Bovendien zijn we het wel gewend. Soms doen we even een handschoen om de klepel. Die moet je dan niet vergeten weg te halen, anders is de dag daarna het hele dorp van slag.”

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO