Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Duurzaamheidsadvies: eerste tips meteen al tijdens inspectie
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Duurzaamheidsadvies: eerste tips meteen al tijdens inspectie

Michel Terlingen wijst naar de radiator in een van de hotelkamers van Hotel Stad Munster in het centrum van Winterswijk. ,,Die heeft erg weinig rendement. De wand erachter is hol en door de vensterbank kan de warme lucht niet stijgen.” Hij pakt het gordijn en doet het dicht. ,,En nu is het helemaal weg. Je krijgt het uiteindelijk wel warm, maar het kost je heel veel energie.”

Duurzaamheids-coördinator Terlingen van Monumentenwacht Gelderland is samen met Lisette Berg van Monumentenadvies Oost in de Achterhoek om de eigenaar en de uitbater van het hotel te adviseren bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.

,,Ik ben nu een jaar eigenaar van dit pand en we hebben het plan om het op te knappen. En dan kijk je automatisch naar de duurzaamheid”, zegt Theo Leliveld. ,,Om de juiste keuzes te kunnen maken, hebben we goede informatie nodig. Daarom doen we een beroep op mensen die ons goed kunnen adviseren.”

 

Wanden voelen

Het advies van de twee experts begint op een maandagochtend met een uitgebreid gesprek over de wensen en het verkennen van de mogelijkheden. Daarna is er een rondgang gepland door het monumentale hotel. ,,Je moet bij een advies echt zelf kijken”, zegt Lisette. ,,Het beeld is pas compleet als je het zelf hebt gezien, aan de wanden hebt gevoeld en foto’s gemaakt.”

En dus gaan hoteluitbater Joost van Rooijen, pandeigenaar Leliveld samen met Terlingen en Berg na het inleidende gesprek het hotel in. Eerste stop is de bovenste verdieping. De zolder ziet er niet erg monumentaal uit.

Duurzaamheidscoördinator Terlingen van Monumentenwacht Gelderland heeft vooral oog voor de verwarmingsketel. ,,Die condenseert niet goed. Daardoor moet je veel meer stoken.” Hoteleigenaar Van Rooijen: ,,Vandaar dat mijn stookkosten zo hoog zijn.’’ Gelukkig heeft Terlingen ook een oplossing. ,,Je moet de radiatoren beter laten afstellen.”

 

Quick wins

Eigenlijk wil Van Rooijen van zijn centrale verwarming overstappen naar een airconditioning. ,,De kamers aan de voorkant worden heel snel warm. In de zomer is het niet te harden, daarom wil ik snel een oplossing.” Toch kan het volgens Berg geen kwaad om nu al wat te doen. ,,Dit zijn van die quick wins waarmee je snel kunt besparen.”

Voor Van Rooijen en Leliveld is het bezoek van Monumentenwacht Gelderland en Monumentenadvies Oost een eye-opener. Op het moment dat Terlingen en Berg erop wijzen dat er mogelijkheden zijn om vijftig procent subsidie te krijgen op duurzaamheidsmaatregelen, kijken ze verrast. ,,Zo”, zegt Joost van Rooijen.

Er is helaas wel een maar, legt Terlingen uit. De subsidie is namelijk niet bedoeld voor apparaten als een airconditioning of zonnepanelen. ,,Maar als je leidingen moet aanleggen, dan komt dat wel weer in aanmerking voor subsidie.” Toch is er ook op dat gebied wel wat financieel mogelijk. ,,Je zou eens moeten informeren bij de Rijksdienst voor Ondernemers. Die hebben daar wel bijdragen voor. Verder kun je terecht bij een gemeentelijk energieloket. Daar zijn alle lokale initiatieven bekend en ze kunnen je de weg wijzen in de wereld van verduurzamen.”

 

Zonnepanelen

Zonnepanelen op een monument liggen gevoelig. Ze mogen namelijk niet te zien zijn, hebben Van Rooijen en Leliveld al uitgezocht. Maar het is iets ingewikkelder dan ze hadden gedacht. Terlingen: ,,Als je op de kerk staat en je kunt ze zien, is het ook moeilijk.” Helaas ligt het hotel tegenover de grote kerk in het centrum.

Na het bezoeken van de zolder zwaait Van Rooijen de deur open naar het grotendeels platte dak. Het waait stevig. Terlingen ziet meteen dat er veel aan de hand is. Het pannendak lijkt nog wel aardig, maar is heel slecht. En zo zijn er nog wat aandachtspunten. Lisette Berg zet tijdens de uitgebreide rondgang veel details op de foto.

Er zijn gelukkig ook meevallers te melden. Als het gezelschap in een hotelkamer staat die opgeknapt wordt, komt de vraag op of de wanden wel geïsoleerd zijn. ,,Ik denk het niet”, zegt hotelier Joost van Rooyen. Hij pakt een boormachine en boort gaten in twee verschillende wanden en er blijkt zowaar isolatiemateriaal achter te zitten.

 

Meedenken

Zowel Berg als Terlingen denken gedurende de inspectie voortdurend mee met de opdrachtgever. Zo spot Terlingen onderweg nog een aanlopende ventilator in een doucheruimte van een hotelkamer en filosoferen ze over hoe de eigenaar de soms stikhete kamers aan de voorzijde van het pand koeler kan krijgen.

,,Heb je weleens aan markiezen gedacht?” informeert Terlingen. Volgens Van Rooijen zaten die eerder ook al aan het monument. Lisette Berg, opgewekt: ,,Als het er vroeger zat, mag je het nu weer doen. Dus dat is mooi.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO