Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Door monumentenwacht geredde deuren worden restauratie-object studenten GRC
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Door monumentenwacht geredde deuren worden restauratie-object studenten GRC

Studenten van het Gelders Restauratie Centrum (GRC) kunnen zich binnenkort vaktechnisch uitleven op deuren die afkomstig zijn uit de voormalige pastorie in Zieuwent. De deuren zijn bij GRC terecht gekomen dankzij Monumentenwacht Gelderland.

“Wij hebben vaak contact met Monumenten-wacht”, zegt GRC-directeur Jan Gersen. “Wij knappen soms zaken op die in hun depot in Valburg liggen. Ik belde met Dick Wichers om te horen of ze nog wat hadden om te restaureren en trof het. ‘Ik heb net een aanhanger vol met deuren’, zei Dick.”

 

Pastorie Zieuwent

De vroegere pastorie in Zieuwent, een rijksmonument, wordt momenteel verbouwd tot kleinschalig zorgcentrum. De deuren pasten niet in de plannen. Op die manier belanden vaker historische materialen bij Monumentenwacht Gelderland. Die verkoopt de spullen voor een vriendelijke prijs vanuit het historisch bouwfragmentendepot in Valburg.

De in totaal tien deuren zijn niet allemaal bestemd als oefenmateriaal voor de restauratiestudenten. “We zijn net verhuisd naar een bedrijfspand op industrieterrein De Beemd in Velp en wilden graag wat karakteristieke elementen. Daarom hebben we twee dubbele deuren zelf in ons pand gebruikt. De overige zijn voor de studenten.”

 

Depot

Als de deuren zijn opgeknapt krijgen ze volgens de directeur van het Gelders Restauratie Centrum wellicht ook een plekje in het nieuwe pand. “Maar misschien gaan ze ook wel naar het depot van Monumentenwacht Gelderland.”

GRC zat tot voor kort op bedrijvenpark Arnhems Buiten, ook wel bekend als het vroegere KEMA-terrein. Daar moest het weg vanwege de komst van fietsfabrikant Specialized. Gersen: “Het liefst wilden we een oud pand, maar dat lukte niet. We hebben het pand in Velp eind november betrokken en zijn nog wel even bezig. In februari is de officiële opening.”

Het Gelders Restauratie Centrum verzorgt vakopleidingen voor jongeren en instromers, geeft kortere praktijkgerichte cursussen en doet ook aan advisering over restauratie-onderwijs.

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO