Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Dol op de betovering van de buitenplaatsen
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Dol op de betovering van de buitenplaatsen

René Dessing is een man met een mooie missie. De kunsthistoricus wil mensen namelijk de schoonheid laten ervaren van historische buitenplaatsen, om te beginnen op Huis Landfort in het Achterhoekse Megchelen. En mooi wordt het daar zeker. De buitenplaats wordt sinds 2018 onder zijn leiding gerestaureerd en dat gaat dit hele jaar nog door. En daarna kunnen mensen gaan ervaren wat de combinatie natuur, bebouwing en kunst met een mens doet. ,,Wij willen de komende bezoekers daar graag in meenemen.”

 

De vorige eigenaar van het landhuis had -zachtjes gezegd- niet zo heel veel oog voor de geschiedenis van het pand. Dessing trekt een kritisch gezicht en wil liever niet dat wat hij erover zegt al te letterlijk wordt opgeschreven. ,,Laat ik erop houden dat er veel schade in die periode is aangericht. Het zag eruit als een soort Italiaans designpaleis. De vorige eigenaar had weinig oog voor de historie van het huis.”

Dat heeft de stichting wel. Inmiddels is het hoofdgebouw met respect voor de geschiedenis deels gerestaureerd, is er al flink geïnvesteerd in de tuin, zijn voorbereidingen getroffen voor het opnieuw aanleggen van de moestuin en is het in de oorlog verwoeste koetshuis herbouwd.

Dessing is al heel lang bezig om waardering te krijgen voor buitenplaatsen. Dat begon in 2009, toen hij initiatiefnemer was van het Nationale jaar van de historische buitenplaatsen dat in 2012 plaatsvond. Mede omdat hij ‘iedereen in die wereld kent’, werd hij in 2017 directeur van de stichting Erfgoed Landfort, opgericht door enkele vermogende particulieren die iets zinvols met hun verworven welstand wilden doen.

 

Veel geld

,,We zochten ergens in midden-Nederland een buitenplaats waar we wat mee konden doen, maar ze liggen niet echt voor het oprapen.” Na het maken van plannen, begonnen in 2018 de eerste concrete werkzaamheden. ,,Het is ontstellend hoeveel we in vier jaar in samenwerking met Rijk, provincie, gemeente en talrijke fondsen hebben gedaan”, zegt Dessing. In totaal is met de restauratie van de bouwwerken, het herstel van de moestuin en het park miljoenen euro’s gemoeid. ,,Dat is veel geld, maar als stichting willen we het ook zo goed mogelijk doen.”

,,Ik wist dat het veel werk was. Maar nu ik het van dichtbij heb meegemaakt, heb ik nog meer ontzag voor onze voorouders die de aanleg en het onderhoud van buitenplaatsen zonder mechanisatie deden. Dit is een verrijkende ervaring.”

Voor de herbouw van het koetshuis, de restauratie van het landhuis, de aanleg van park en moestuin tekenden vier (landschaps-)architecten. ,,Misschien had dat met minder gekund, maar het zijn wel vier verschillende projecten die allemaal veel werk zijn. En bovendien heb je nu vier keer de kennis en de contacten.”

 

Natuur en bebouwing

De verbinding tussen natuur en bebouwing fascineert Dessing mateloos. ,,Onze voorouders wisten heel goed wat die balans was en hoe het met elkaar samenhangt. Het landhuis heeft bijvoorbeeld 64 vensters. Geen zuchtje wind ontgaat je, bij wijze van spreken.” Hij vervolgt: ,,Het is prachtig om die betovering straks te kunnen delen met anderen en de schoonheid ook te benoemen. Schoonheid is een lastig begrip, maar als je het benoemt en je deelt kennis, gaat het meer leven. We hopen dat we mensen kunnen helpen inzien hoe mooi en waardevol dit allemaal is.”

Als Dessing even later door de deels aangelegde tuin bij het landhuis loopt, vertelt hij begeesterd over bijna verdwenen plantensoorten en de kleuren die te zien zijn als de bomen in bloei staan. ,,Die kennis willen we straks ook delen in rondleidingen die we hier gaan geven.”

Op het landgoed is er straks horeca en zijn er mogelijkheden voor vergaderingen en meetings. ,,Maar we doen alleen dingen die het landgoed ten goede komen. Geen auto’s of evenementen waar duizenden mensen op afkomen. Er moet ruimte zijn om te genieten van de balans hier. Als je ergens lekker voelt, ben je gelukkiger. Die elite van vroeger wist wel wat belangrijke waarden waren.”

 

Meer weten? Bekijk een lezing die René Dessing onlangs over dit project gaf: https://vimeo.com/543545536/f161174a1d

Zie ook www.erfgoedlandfort.nl

 

 

Huis met historie zoekt vrijwilligers

Huis Landfort is een historische buitenplaats en voormalig havezate in Megchelen en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. In 1434 wordt de havezate -een versterkt huis- voor het eerst in een document genoemd. In dat jaar doet Johan van Assewyn zijn buitenverblijf over aan Diederick van Bronckhorst. De huidige buitenplaats is ontstaan aan het begin van de negentiende eeuw, het landhuis stamt uit 1825-27.

Op dit moment heeft de stichting Erfgoed Landfort zo’n veertig vrijwilligers die in het groen werken. ,,Het is heerlijk om te doen”, zegt directeur René Dessing. ,,En we hebben nog voldoende plek voor meer mensen. We kunnen er straks wel 120 gebruiken. Er is veel onderhoud.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO