Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > De rust van een oud huis geeft Ben een fijn gevoel
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

De rust van een oud huis geeft Ben een fijn gevoel

Ben van Putten werkte als sociaal consulent bij een woningcorporatie en weet daarom hoe belangrijk wonen voor een mens is. Misschien dat hij daarom zijn eigen woonomgeving nog meer waardeert. En die is in zijn geval erg aantrekkelijk. Ben woont samen met zijn vrouw Astrid in een prachtig historisch straatje midden in het centrum van Apeldoorn en ze hebben bovendien leuk contact met hun straatgenoten.

Wie de Korte Nieuwstraat in rijdt, heeft niet het idee in Apeldoorn te zijn. De rest van de hoofdstad van de Veluwe kent niet zo heel veel aaneengesloten historie. Wat dat betreft is de straat - waar alle zestien panden gemeentelijk monument zijn – een uitzondering. “Dat had ook heel anders kunnen zijn”, zegt Ben. “De gemeente Apeldoorn wilde destijds veel huizen in dit gedeelte van de stad slopen voor nieuwbouw. Gelukkig kwam daar eind jaren zeventig verandering in. Ze kwamen toen tot het inzicht dat dit toch waardevol was.”

 

Met zorg gebouwd

Ben en zijn vrouw woonden tijdelijk in een te slopen pand in de buurt en hoorden dat het huis aan de Korte Nieuwstraat vrij zou komen. “Oude huizen en geschiedenis hebben altijd al mijn aandacht gehad. Wonen in een huis met historie geeft een nostalgisch gevoel. Het straalt rust uit, ook doordat je ziet dat het met zorg is gebouwd. Aan de details zie je dat er over is nagedacht. Toen we hier kwamen wonen voelden we ons ook meteen thuis.”

De twee zijn al bijna veertig jaar lid van Monumentenwacht Gelderland. “Het is prettig om met de monumentenwachters te kunnen overleggen en advies te krijgen. Ze zijn vriendelijk en deskundig. De inspectierapporten zijn goed te gebruiken om subsidie aan te vragen voor restauratiewerkzaamheden.”

Al sinds de twee in de Korte Nieuwstraat wonen, hebben ze goed contact met hun straatgenoten. “Er was nog wel wat te verbeteren in de straat. Daarom hebben we met drie andere bewoners in 1992 een bewonerscomité opgericht. We zijn regelmatig in gesprek geweest met het bureau monumentenzorg van de gemeente. Zo was er een pand in de straat dat van een huisjesmelker was. De steeds wisselende bewoners zorgden regelmatig voor overlast. We hebben de gemeente gevraagd of die de eigenaar niet kon aanspreken. Dat heeft uiteindelijk effect gehad.”

 

Foto’s uit 1912

Ook zetten de buurtbewoners zich in voor een herinrichting van de straat, met oude lantaarns en mooie leilinden. “We hadden twee foto’s van de straat uit 1912 in het archief gevonden. Die waren voor ons de inspiratiebron.” De overlegavonden zorgden niet alleen voor een mooiere straat, maar brachten ook gezelligheid en nauwere contacten. “Het waren leuke avonden en gesprekken.”

De huizen in de Korte Nieuwstraat stammen uit 1887 en werden ontworpen door de bekende Apeldoornse architect Chris Wegerif. Sinds 1977 staan ze op de gemeentelijke monumentenlijst van de gemeente Apeldoorn.

Niet alleen de straat, ook de huizen zelf werden steeds mooier. Zo keerden bijna overal de verdwenen luiken voor de ramen terug, mede dankzij een handige overbuurman. “Hij vond het leuk om voor zijn eigen huis de luiken te maken en die werden erg mooi. De andere bewoners zagen de meerwaarde van die vensterluiken voor de uitstraling van de woningen. En zo vroegen ze hem om ook voor hen luiken te maken.” Inmiddels zijn nog eens vijf woningen voorzien van luiken en dat zorgt voor een mooi beeld.

 

Scheiding

Er zijn maar weinig bewoners die vrijwillig verhuizen uit de Korte Nieuwstraat, zegt Ben. “Onze buren en de buren daarnaast wonen er net als wij ook al zo’n veertig jaar. Het komt weleens voor dat bewoners vertrekken vanwege werk of een scheiding, maar anders niet.”

Toch wonen er niet alleen mensen op leeftijd. “Er woont sinds vier jaar ook een overbuurman die in de dertig is. Hij kwam uit Baarn en zocht eigenlijk een karakteristieke woning in de omgeving van Amersfoort. Toen hij op Funda een huis in de Korte Nieuwstraat tegenkwam, was hij meteen verkocht. Het nostalgische virus heeft bij hem nog iets meer toegeslagen dan bij mij.”

Ben en Astrid hebben sinds 1980 al heel veel aan hun huis gedaan. “We willen nu nog wat aan de keuken doen en kijken ook naar mogelijkheden om het huis duurzamer te maken. Maar hoe doe je dat bij een woning uit 1887? We denken aan dubbel monumentenglas, maar voor de rest willen we toch de nieuwe ontwikkelingen afwachten. Het zou mooi zijn als er ooit zonnepanelen in oud-Hollandse dakpannen zouden komen. Dan kun je verduurzamen zonder dat dat gevolgen heeft voor het uiterlijk van het huis.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO