Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Dat is wennen: Monumentenwacht nu zonder Corry
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Dat is wennen: Monumentenwacht nu zonder Corry

De pitbull van kantoor. Zo werd Corry van den Dam (66) door sommige collega’s ook wel semi-liefkozend genoemd. En niet zonder reden, want als de Renkumse zich ergens in vastbijt, laat ze niet los voordat het doel bereikt is. Maar nu niet meer op kantoor van Monumentenwacht Gelderland, want ze is sinds kort met pensioen.

,,Je hebt weleens een abonnee die maar steeds niet de rekening voldoet. Dat vind ik niets. De jongens hebben er gewoon voor gewerkt, dus dan moet er ook betaald worden”, zegt ze. En dus hing ze gewoon weer aan de lijn om de klant ervan te overtuigen dat hij toch echt de knip moest trekken.

Toen Corry in 1988 begon bij Monumentenwacht Gelderland had ze nog het idee dat ze er niet lang zou werken. ,,Ik was gestopt bij de Werkgemeenschap Kindercentra Nederland, die verhuisde van Oosterbeek naar Utrecht. Ik hoorde toen van de vacature op de administratie van Monumentenwacht Gelderland. Het leek me niet zo heel leuk om alleen maar rapportages in te voeren, maar ik heb het toch gedaan omdat de banen niet voor het oprapen lagen.”

 

Collega

Dat ze 32 jaar bleef heeft te maken met twee zaken: de komst van haar collega Marian en de verbreding van de werkzaamheden. ,,Dat was fijn, want ik zag in het maken van de rapportages niet voldoende uitdaging, al moet je er zelf ook iets van maken. Dat lukt bij mij altijd wel, want ik wil me graag inzetten en heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

Al snel ging Corry ook andere administratieve taken doen, zoals facturen opstellen en verwerken en contact met abonnees onderhouden. ,,Ook deed ik werk voor het depot, hield ik de website daarvoor bij en notuleerde ik bij vergaderingen van de commissie Kennis & Kunde. Dat was heel leuk om te doen.”

Met collega Marian, die een jaar na de start van Corry op kantoor kwam werken, kon ze het prima vinden. ,,Ik kende haar al van tennis en had ‘r gewezen op de vacature. En ik heb enorm fijn met haar gewerkt. We hoefden maar heel weinig met elkaar te overleggen en toch wisten we bijna automatisch wie wat zou oppakken. Met haar heb ik heel veel gedeeld en besproken, ook wel privézaken.”

 

Waardering

Degenen die Corry kennen, weten dat ze een groot plichtsbesef heeft. ,,Je wordt ervoor betaald, dat betekent dat je het ook goed moet doen. Dat vind ik belangrijk. Ik vind het ook fijn als je van collega’s hoort dat ze je werk waarderen.”

Van den Dam draait naar eigen zeggen ook niet om de hete brij heen, maar zegt vaak wat ze denkt. ,,Naar collega’s, maar ook naar abonnees. Al hield ik me bij de abonnees nog weleens een beetje in, maar toch. Iemand die ik belde om te vragen of de factuur betaald kon worden zei tegen me: ‘Ach mens, ga toch sokken breien.’ Toen zei ik: dat zou ik wel willen, maar dat kan ik niet. En daarom bel ik u. Vaak kun je zo’n moeilijk telefoontje nog wel omdraaien. Dan wordt het toch nog een prettig gesprek. En ik heb heel veel leuke gesprekken met abonnees gehad.”

Ze vindt het stoppen nog best moeilijk, zo merkt ze. ,,Ik wilde eigenlijk nog een jaar doorgaan, maar in mijn omgeving werden een paar mensen ernstig ziek. Toen dacht ik: we moeten er nu van gaan genieten. Je weet niet wat er nog gaat komen.”

 

Schuldig

Niet meer werken valt in de praktijk nog niet mee. ,,Ik zit niet stil, we fietsen veel en zijn ook lekker naar onze camping op Texel geweest. Maar toen ik weer thuis was, voelde ik me schuldig ten opzichte van de mensen die werken. Ook was ik ermee bezig om in het weekend dingen thuis af te ronden, omdat ik er onbewust rekening mee hield dat ik op maandag weer zou moeten werken.”

Het is dan ook niet vreemd dat ze graag wat wil blijven doen, maar dan als vrijwilliger. ,,Ik ben me nu aan het oriënteren. Misschien ga ik wat doen voor Renkum Voor Elkaar, wandelen met mensen of ze op een andere manier gezelschap houden. En ik weet zeker dat als Ernst (van de Grijp, directeur Monumentenwacht, red.) me zou bellen omdat er een probleem is, ik binnen vijf minuten op kantoor zou zitten om te helpen, haha.”

 

 

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO