Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Bijzondere bedsteewand Zutphen vindt tijdelijk asiel bij Monumentenwacht
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Bijzondere bedsteewand Zutphen vindt tijdelijk asiel bij Monumentenwacht

,,Het is maar goed dat de oorspronkelijke eigenaren van de bedstee niet wisten dat er ooit nog eens twaalf mensen omheen zouden staan”, zegt Marcel Wendrich van het Wijnhuisfonds. Gelach in het van binnen deels gestripte pand in de Zutphense binnenstad.
Bijzondere bedsteewand Zutphen vindt tijdelijk asiel bij Monumentenwacht

Dick Wichers vertelt over wat er met de wand gaat gebeuren.

Die belangstelling is wel te verklaren, want na rond de 300 jaar in Zutphen te hebben vertoefd, verhuist de wand van de vroegere bedstee voorlopig naar Valburg. Naar het bouwhistorisch bouwfragmentendepot van Monumentenwacht Gelderland om precies te zijn. Monumentenwacht gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar voor het historische interieurstuk.

Oscar Visser is de nieuwe eigenaar van het pand waar de wand van de bedstee heeft gestaan. ,,Ik heb het drie maanden geleden gekocht en laat het helemaal verbouwen. Die wand past daar niet in. De vorige eigenaar had er al eens onderzoek naar laten doen en daarom heb ik de gemeente benaderd”, zegt Visser.

 

Sloophout

Bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen kende de bedsteewand en wilde graag voorkomen dat het interieurstuk als sloophout in een container zou verdwijnen. ,,Zutphen is weliswaar een stad met heel veel monumenten, maar zo’n kasten- of bedsteewand als deze kom je niet veel tegen. Dat is ook de reden dat we naar een mogelijkheid gezocht hebben om ‘m te behouden.”

En dat is gelukt. De wand krijgt een derde leven dankzij het Wijnhuisfonds, aannemer Dijkman Bouw, de gemeente Zutphen en Monumentenwacht Gelderland. Een tweede leven heeft de wand al gehad, want hij zat oorspronkelijk niet in het pand, zo bleek al uit eerder historisch onderzoek van de gemeente Zutphen.

Volgens bouwhistoricus Krijnen is de houten bedsteewand waarschijnlijk afkomstig uit een naburig huis. ,,We dachten in eerste instantie dat de wand elders in dit pand zat. Er waren een verdieping lager namelijk sporen van bevestiging, maar uit ons onderzoek bleek dat de maten niet overeen kwamen.”

 

Hergebruikt

De wand die nu tijdelijk in Valburg verblijft, heeft tijdens z’n tweede leven in het Zutphense pand niet als afsluiting van een bedstee gefunctioneerd. ,,Het werd gebruikt als afscheidingswand”, zegt bouwhistoricus Krijnen. ,,Het gebeurde in die tijd wel vaker dat materialen hergebruikt werden, net als nu trouwens.”

Normaal gesproken worden vanuit het depot van Monumentenwacht in Valburg bouwmaterialen verkocht zonder dat de bestemming bekend is. Volgens Dick Wichers van Monumentenwacht Gelderland gaat dat vanwege het bijzondere karakter van de vondst nu niet gebeuren. ,,Onze monumentenwachters komen in heel veel panden en houden de ogen open voor een nieuwe bestemming. Als het kan in Zutphen, maar ik kan dat niet beloven.”

 

Restauratie

De wand is niet meer compleet, want er ontbreken drie deuren. Maar dat verandert mogelijk, want Monumentenwacht Gelderland laat de wand wellicht restaureren door specialisten in opleiding. ,,Daarvoor zoeken we de samenwerking met een van onze partners in de erfgoedalliantie: het Gelders Restauratiecentrum.

De geschiedenis van de wand en de leeftijd ervan prikkelde de fantasie van Marcel Wendrich van het Wijnhuisfonds, zo vertelde hij bij de overdracht. ,,De wand is er neergezet rond 1750, honderd jaar na de Spaanse bezetting. En dan gaan mijn gedachten dwalen. Hoe was het in die tijd?” En vervolgens met een brede glimlach: ,,En wat is er allemaal in de bedstee gebeurd?”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO