Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Beter advies dankzij nieuwe warmtebeeldcamera’s
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Beter advies dankzij nieuwe warmtebeeldcamera’s

Met warmtebeeldcamera’s kan Monumentenwacht Gelderland nog beter in kaart brengen waar in een monument warmte of water lekt. De organisatie heeft daarom onlangs drie camera’s aangeschaft. Ook zijn acht monumentenwachters opgeleid om de gegevens van de warmtefoto’s te analyseren en interpreteren.

,,Zonder zo’n warmtecamera is het lastiger om lekkages van vocht en warmte te herkennen”, zegt Dick Wichers van Monumentenwacht Gelderland. ,,In sommige gevallen zou je moeten slopen, met deze camera hoeft dat niet.”

 

Tocht

De camera’s zijn belangrijk omdat Monumentenwacht Gelderland steeds meer duurzaamheidsadviezen geeft. Daarbij is het handig om snel warmtelekken of tocht te kunnen signaleren. Koudere gebieden krijgen op de warmtefoto’s een blauwe kleur, warmere gebieden geel, oranje of rood.

Gerrit van de Pol is een van de acht monumentenwachters die opgeleid is voor het werken met de zogenaamde thermografische camera. ,,Ik heb de camera inmiddels gebruikt voor het uitbrengen van een duurzaamheidsadvies. In dat geval werden de vermoedens die we hadden bevestigd door de beelden die ik gemaakt heb.”

 

Kachel hoog

Er zijn volgens hem een paar zaken belangrijk bij het gebruik van de camera. ,,Je moet er dicht op zitten, uitkijken met reflecterende oppervlakken en bij voorkeur ’s ochtends vroeg de beelden maken. Het kan het gehele jaar, maar als de zon de hele dag op een muur heeft geschenen, dan is het beeld volledig rood en kun je er weinig op ontdekken. De beste foto maak je in de winter voor zonsopkomst. En dan vooraf binnen even de kachel hoog zetten, zodat warmtelekken nog duidelijker te zien zijn.”

Op de foto die bij dit artikel staat zie je meteen waar er warmtelekken zijn, aldus van de Pol. Zo hebben de bovenste ramen isolerende achterzetbeglazing de onderste zes enkel glas. Het raam linksonder is monumentenglas. Dat is extra dun maar isolerend glas voor monumenten.

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO