Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > Aantal abonnees Monumentenwacht stijgt naar 3000
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

Aantal abonnees Monumentenwacht stijgt naar 3000

Monumentenwacht Gelderland krijgt steeds meer monumentale panden onder haar hoede. Het aantal abonnees is in 2019 met twee procent gestegen tot ongeveer 3000. Dat blijkt uit het jaarverslag over vorig jaar.

Overigens is het aantal objecten dat Monumentenwacht geregeld inspecteert veel groter. Dat komt omdat verschillende abonnees meerdere panden hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om een buitenplaats met bijgebouwen of een boerderij met schuren. Het totale aantal gebouwen van abonnees is 3900. Daarnaast zijn de afgelopen jaren honderden eenmalige inspecties uitgevoerd.

Van alle panden die Monumentenwacht Gelderland inspecteert is 60 procent Rijksmonument en 40 procent gemeentelijk, beeldbepalend of karakteristiek monument. Monumentenwacht Gelderland is het beste vertegenwoordigd in de kwetsbare categorieën. Zo wordt 81 procent van de monumentale molens in de gaten gehouden, 78 procent van de kerken en 65 procent van de kastelen en landhuizen.

Om alle inspecties te kunnen uitvoeren is het aantal ploegen vorig jaar uitgebreid met een negende ploeg. Daardoor is de rayonindeling wat aangepast.

Cursussen

In het jaarverslag staat verder dat directe kennisoverdracht naar monumenteneigenaren steeds belangrijker wordt. Dit omdat overheden en andere partijen steeds minder ondersteuning bieden. Monumentenwacht Gelderland vindt het belangrijk dat eigenaren voldoende kennis hebben, bijvoorbeeld om een sterke partij te zijn ten opzichte van een aannemer. Daarom heeft de organisatie een serie clinics voor eigenaren ontwikkeld. In 2019 zijn die cursussen gegeven voor eigenaren in de gemeenten Lochem en Rheden.

Het jaarverslag is te downloaden bij Informatie en publicatie

 

 

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO