Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > ‘We zijn hier maar tijdelijk, dus we moeten er goed voor zorgen’
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

‘We zijn hier maar tijdelijk, dus we moeten er goed voor zorgen’

De dochter van Jeanette en Lars van Nigtevegt was twaalf jaar oud, keek door de brievenbus van het historische pand in de binnenstad van Huissen en riep enthousiast: ,,Ik zie allemaal marmer!” Ze was niet de enige die geestdriftig werd van het huis uit de veertiende eeuw. ,,We woonden al in Huissen, maar het was me nooit zo opgevallen”, zegt Jeanette. Totdat we het goed gingen bekijken. Het leek op mijn ouderlijk huis, ik werd er meteen verliefd op. En dat ben ik nog steeds.”
‘We zijn hier maar tijdelijk, dus  we moeten er goed voor zorgen’

Jeanette en Lars bij de historische schouw in hun pand.

Het echtpaar woont nu al zo’n dertig jaar in het gemeentelijke monument in het historische stadje bij Arnhem. Inmiddels weten ze heel veel van de historie van de woning. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn allebei zeer geïnteresseerd in geschiedenis. ,,We zijn lid van de historische kring Huessen en ik geef ook lezingen”, zegt ze.

De geschiedenis van het woonhuis van de Van Nigtevegts begint waarschijnlijk in de 14e eeuw. ,,Er is een verkoopakte uit 1435, toen het door Jan de Kemp aan ene Bosch werd verkocht”, zegt Jeanette. ,,Het is niet bekend voor welke prijs.”

 

Alles anders

Huissen is in die tijd een bijzondere stad. Het behoort niet zoals de omliggende plaatsen tot het hertogdom Gelre, maar tot dat van Kleef. ,,Het was een enclave, met een heel andere cultuur dan de omgeving. Dat merk je nog steeds. In Huissen gaat alles anders dan anders. Het is hier losser, katholiek en ze zijn gek op feesten”, zegt Jeanette. In 1614 ging het stadje over naar het hertogdom Brandenburg, dat later weer op ging in Pruisen.

Weer even terug naar de woning van Jeanette en Lars. ,,In 1750 wordt het door drie katholieke gezusters uit Amsterdam gekocht, die Huissen vriendelijker vinden in verband met de geloofsvrijheid. In die tijd waren er subsidies voor het opknappen van woningen en zo hebben ze de voorgevel laten vervangen en het binnen heel luxe gemaakt. Ze lieten bijvoorbeeld twee prachtige houten schouwen plaatsen.” Jeannette en Lars zitten tijdens het gesprek bij een van die kunstwerken.

 

Archief opgestookt

Aan het einde van de achttiende eeuw koopt de toenmalige burgemeester Friedrich Pilgrim het huis voor 2500 gulden. Het is aan de Franse bezetters te danken dat het vlak daarna ook gemeentehuis wordt. ,,Die bezetters hebben het zo koud dat ze het archief opstoken.” Dat heeft grote gevolgen. Niet alleen de Huissense geschiedenis gaat in rook op, ook het gemeentehuis zelf.

Burgemeester Friedrich Pilgrim besluit daarna de secretarie te vestigen in wat nu de keuken van Jeanette en Lars is. De huidige woonkamer wordt raads- en trouwzaal, tot ver in de 19e eeuw.

Na een reeks andere eigenaren, komt het pand in de jaren tachtig van de vorige eeuw in handen van een projectontwikkelaar, die het wil slopen en vervangen door nieuwbouw. ,,Hij had zelf onderzoek gedaan en geconcludeerd dat het een bouwval was en historisch niet van belang.”

Dat is tegen het zere been van de Historische Kring Huessen, waar Jeanette en Lars dan ook al lid van zijn. Op dat moment wonen ze nog in een nieuwbouwwijk in het stadje. Lars: ,,De historische kring is onderzoek gaan doen en kwam uit in Brandenburg, toen nog DDR. Daar bleken kopieën te zijn van het archief van Huessen. Deutsche Gründlichkeit hè. Zo konden ze aantonen dat het wel degelijk van groot historisch belang was.”

 

Veilig gevoel

En zo wordt het huis gered van sloop en gaan de twee er later zelf in wonen. Lars: ,,We zijn toen meteen abonnee geworden van Monumentenwacht Gelderland, dat geeft een veilig gevoel. Je weet precies welk onderhoud urgent is en wat er over vijf of tien jaar zit aan te komen. Bovendien is het rapport van de Monumentenwacht heilig bij het aanvragen van subsidie.”

In 2014 liet het Huissense stel een grote restauratie uitvoeren. ,,We hebben heel veel gehad aan de steun van Monumentenwachters Sjon Willemsen en Patrick de Jong. We willen ze echt genoemd hebben omdat ze zo bevlogen en deskundig zijn.”

Dankzij de restauratie is het pand weer klaar voor vele jaren woonplezier. Jeanette relativerend: ,,Wij zijn slechts onderdeel van een keten. Er hebben hier al heel veel mensen voor ons gewoond en er zullen de komende honderden jaren nog heel veel anderen wonen. Wij zijn hier maar tijdelijk, dus je moet er goed voor zorgen.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO