Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > ‘Vijf keer de gang door en dan heb ik al honderd meter gewandeld’
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

‘Vijf keer de gang door en dan heb ik al honderd meter gewandeld’

Veel mensen die de zeventig passeren, kijken voorzichtig uit naar een leuk appartementje. Alles gelijkvloers, camera in de centrale hal en parkeergarage onder het complex. Will Kellerman (76) en Christian Oerlemans (84) niet. Ze verhuisden tweeënhalf jaar geleden naar een groot rijksmonument in de binnenstad van Zaltbommel. ,,Als ik hier vijf keer de gang heen en weer loop, heb ik toch al mooi honderd meter gewandeld. En beweging is belangrijk als je wat ouder wordt”, zegt Christian lachend.

Will (Willemine) is kunstenaar en heeft een groot atelier op de eerste etage van het prachtige pand, Christian schrijft. Vroeger als journalist, toneelschrijver en vooral als reclamemaker. Hij is verantwoordelijk voor drie woorden die heel Nederland kent: Even Apeldoorn bellen. ,,Ik was gisteren nog op Radio 1 om te vertellen over die slogan. Ze maakten een programma over Apeldoorn en daarom werd ook ik gevraagd.”

 

Society

In de huiskamer van Will en Christian staan heel veel boeken en hangen talloze schilderijen aan de wand, van haarzelf en van anderen. Op de salontafel ligt een boek over haar leven en werk. Ze staat op foto’s met veel beroemdheden uit de kunstwereld en de society: de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, zijn toenmalige vrouw Ciccolina, Herman Brood en nog veel meer. ,,Ik was toen getrouwd met een Amerikaan die in die wereld zat”, zegt Will.

En nog steeds kruisen beroemdheden hun pad. Zo vertelt zij over een van haar schilderijen die bij Paul Verhoeven hangt. En als het stel het uitzicht uit het slaapkamerraam laat zien, blijkt tekenaar Fiep Westendorp ooit in het huis achter hen te hebben gewoond. En voordat de keuze op wonen in Zaltbommel viel, hadden ze een oogje op het voormalige huis van zangeres Marga Bult in de buurt van Ootmarsum.

Christian bracht een groot deel van zijn leven door in Amsterdam, Will woonde 33 jaar in het kunstenaarsdorpje Kortenhoef. ,,Een prachtige plek, midden tussen het groen en het water. Het was echt een paradijs en ik vond het moeilijk om het te verkopen. Maar we wilden toch iets dat van ons samen was. Christian is twintig jaar geleden bij mij in komen wonen.”

 

Zuidelijker

De twee kochten eerst een huis in Portugal, waarna de woning in Kortenhoef werd verkocht. ,,Vanuit Portugal zijn we in Nederland een huis gaan zoeken”, zegt Will. ,,Het moest een monumentaal pand zijn, met ruimte en het liefst zuidelijker dan Kortenhoef. Ik ben geboren en opgegroeid in Brabant.”

Toch viel het stel in eerste instantie voor de oude woning van Marga Bult iets buiten het Twentse kunstenaarsdorp Ootmarsum. Will: ,,Het waren eigenlijk drie boerderijen. Mijn zoon zou met zijn gezin vanuit Zweden verhuizen naar een van die huizen, maar uiteindelijk zagen ze dat toch niet zitten. Toen was het voor ons ook niet haalbaar meer.”

Toen kwam Zaltbommel in beeld. In eerste instantie bleek het huis te duur, maar toen de eigenaar met de prijs zakte twijfelde het stel geen moment. Christian: ,,We hadden al aardig wat ervaring met huizen bezichtigen en wisten dat we niet al te lang moesten wachten. Vanuit Portugal hebben we ongezien 75.000 euro onder de vraagprijs geboden. Anders zou het tegen die tijd dat wij hier waren al aan een ander verkocht zijn.”

De tactiek werkte. Want hoewel de verkoper niet akkoord ging met het openingsbod, werden de onderhandelingen wel gestart en kon het stel uiteindelijk het monument kopen. ,,We hebben het helemaal laten schilderen, de vloeren laten schuren en nog wat aanpassingen gedaan. Maar het huis was in prima staat. De vorige eigenaar had het mooi gerestaureerd.”

 

Plastic plafonds

,,En daar kan ik over meepraten”, zegt Christian. ,,Je wilt niet weten wat we bij bezichtigingen allemaal tegengekomen zijn. Lage plastic plafonds, schrootjes, ongelofelijk hoe mensen prachtige panden weten te verpesten.”

Veel meer dat de voorgevel uit 1500 stamde wisten de twee niet toen ze het huis kochten. Inmiddels hebben ze zich de geschiedenis eigen gemaakt en weten ook dat er in de Tweede Wereldoorlog een Joods echtpaar woonde, waarvan de man is gedeporteerd en omgekomen. ,,Voor de deur ligt een Stolperstein. Overal waar Joden in de oorlog zijn gedeporteerd of vermoord ligt zo’n steen”, zegt Will. ,,In Zaltbommel was een grote Joodse gemeenschap. Er is hier ook een huis waar vijf van die stenen voor de deur liggen. Daar is een heel gezin weggehaald. Vreselijk.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO