Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > ‘Monumenten en dieren horen bij elkaar’
Duurzaamheid

 

Energieadvies voor eigenaren van woonhuismonumenten

De Monumentenwacht Gelderland helpt u bij de verduurzaming van uw woonhuismonument

 

 

 

 

Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met gekwalificeerde restauratiebedrijven. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

Gelders Restauratie Centrum

Het opleidingscentrum voor de restauratiesector in Gelderland.

 
Document acties

‘Monumenten en dieren horen bij elkaar’

Een monument heeft vaak veel kieren en gaten en dat vinden dieren prettig. De bezitters van het pand niet altijd. Moet je platspuiten, verjagen, gedogen? Monumentenwachter en dierenliefhebber Dion Wiegers vindt dat de dieren en monumenten bij elkaar horen.

,,Mussen nestelen zich graag onder dakpannen die niet zo strak liggen, zoals wat oudere pannen”, zegt hij. ,,Bij renovaties van daken worden vaak machinale, strakke dakpannen teruggelegd. Ook worden de dakranden afgedicht.”

Dit maakt het nestelen van vogels als mussen, spreeuwen en gierzwaluwen moeilijker. ,,De nesten onder de dakpannen zorgen voor vervuiling en een minder goede waterafvoer. Vandaar dat dit zo wordt gedaan”, zegt Wiegers. ,,Je kunt ook alternatieve voorzieningen plaatsen om de vogels een onderdak te bieden, zoals nestkasten, inbouwneststenen, op maat gemaakte alternatieve nestruimtes en nestdakpannen.”

 

Vleermuizen

Vleermuizen - streng beschermd - zijn ook dol op kieren. Ze kruipen in smalle ruimtes, op zolders, achter gootlijsten, in spouwmuren en kunnen ook achter luiken komen om zich schuil te houden. ,,Op deze plekken kunnen ze geen kwaad. Laat ze gewoon zitten”, zegt de monumentenwachter.

Hij laat een foto zien van vier vleermuizen die zich hebben verschanst tussen een open luik en de muur. ,,Vaak hebben mensen geen idee dat er vleermuizen achter de luiken zitten. Wij komen ze wel tegen.”

Bij het plannen van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden waarbij de dieren eventueel worden verstoord is het advies om tijdig onderzoek te doen naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleermuizen, gierzwaluwen en uilen. Wiegers: ,,Vaak staat de aanwezigheid hiervan ook vermeld in onze rapportages. Bij verstoring zal er een ontheffing moeten worden aangevraagd.  Het is zonde als je dat vergeet wanneer je weet dat er een risico bestaat op een kostbare bouwstop.”

 

Uilen

Kauwen en uilen zijn ook dol op monumentale panden, zoals boerderijen en kerktorens. ,,In kerktorens zie je vaak dat de klankgaten zijn dichtgemaakt met gaas, maar daardoor kunnen de kerkuilen ook niet meer naar binnen. Dat kun je oplossen met een uilenkast, maar daar zie je kauwen ook weleens gebruik van maken. Kauwen bouwen dan de hele kast vol met takken, terwijl ze maar een klein deel nodig hebben voor het nest.”

Toch is er wel een manier om kauwen te weren uit uilenkasten, door een knik te maken in de toegangskoker. ,,Kauwen komen daardoor niet meer binnen, uilen doen dat wel”, zegt de monumentenwachter.

Voor wespen en bijen geldt voor Dion Wiegers: als je er geen last van hebt, laat ze lekker zitten. ,,Als ze niet in de woonruimtes komen, hoef je ze ook niet te bestrijden. ,,Hoornaars zijn wat anders.” De Aziatische hoornaar moet worden bestreden omdat de beesten zich voeden met honingbijen en andere bijen.

 

Stille ruimtes

We sluiten af met de categorie kevers die zich tegoed doen aan hout, bijvoorbeeld in balken. Geen paniek wanneer je ergens boormeel ziet, maar oplettendheid is wel vereist. Wiegers: ,,Let op met wat je neerzet in zogenaamde stille ruimtes als zolders en kelders. Met name oude wilgentenen manden, fruitkistjes, huisraad van zachte houtsoorten of triplex en antieke meubels kunnen aanleiding tot aantastingen geven. Vaak breng je de houtvernielers in deze spullen zo mee naar binnen.”

Meer informatie op https://www.checklistgroenbouwen.nl/maatregelen/

Abonnement

Aanmelding voor een inspectie-abonnement m.b.v digitaal formulier in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO