Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Nieuws > ‘Ik wist niet dat je verliefd kon worden op een huis’
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Toolkit Duurzaamheid
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Historisch Bouwfragmentendepot

Depot in Valburg met diverse materialen.

 
Document acties

‘Ik wist niet dat je verliefd kon worden op een huis’

Elvira Boonacker waant zich af en toe bewoner van het Openluchtmuseum. ,,Dan staan er toeristen met de neus tegen het raam naar binnen te kijken. Of ze komen achterom gelopen in de veronderstelling dat ze naar een winkeltje gaan.” Wonen in het historische stadje Bronkhorst heeft heel veel voordelen, maar niet altijd.

De uit het Gooi afkomstige Boonacker woont nu ruim twee jaar in het wat ook wel het kleinste stadje van Nederland genoemd wordt. ,,Ik woonde in Huizen, maar wilde daar weg nadat mijn bed and breakfast door toedoen van een paar boze buren moest sluiten. De hele buurt heeft nog een petitie ondertekend om mij te steunen, maar dat hielp niet.”

 

Funda en koffie

Ze vervolgt: ,,Het Gooi is heel duur, dus ik was op andere plekken aan het zoeken gegaan.” De speurtocht was geen straf. ,,Met een kop koffie Funda bekijken is een hobby van me.” Zo vond ze de voormalige poortwachterswoning in het centrum van Bronkhorst, een Rijksmonument.

,,Ik wist niet dat je verliefd kon worden op een huis, maar hier was dat wel het geval. Alles wat ik mooi vind zit in dit huis. Kijk eens, wat een mooie details en wat een vrij uitzicht je hebt als je door het raam naar de achtertuin kijkt. Dat er veel toeristen door de straat lopen, vind ik niet erg. Ik hou wel van een beetje reuring. Anders was het me te eenzaam geweest.”

Al de eerste nacht was het duidelijk dat niet alleen mensen Bronkhorst een aantrekkelijk oord vinden. ,,Ik hoorde allerlei dieren: steenmarters in de dakgoot, muizen, een uil. Nu ben ik er inmiddels aan gewend, maar in het begin was het wel even vreemd. Tegen de steenmarters heb ik een kastje met ultrasoon geluid geplaatst. Ik hoor het niet, maar steenmarters wel. Mijn studerende dochter ook. Als zij hier is, gaat dat kastje uit.”

Maar er zijn meer dieren in de omgeving: ratten, hoornaars en mollen. ,,Toen ik hier kwam lagen er 48 molshopen in mijn tuin. Ik heb meteen maar in de buurt gevraagd of ze een goede mollenvanger wisten.”

 

Hompen kaas en worst

In de twee jaar dat ze in Bronkhorst woont, is Elvira aardig ingeburgerd. ,,Ze hebben hier veel tradities, waaronder het buurt maken. Dan nodig je je buren uit: de mensen die naast je wonen, maar ook achter en voor. Dat zijn eigenlijk de mensen die bij je begrafenis je kist dragen. Ik heb iets ruimer uitgenodigd. Ik kwam op veertien mensen.”

Eten en drinken speelt een belangrijke rol bij het kennismaken, zo werd Boonacker verteld. ,,Je gooit hompen kaas en worst op tafel en zorgt voor veel bier en wijn. Ik ben iets meer van de finesses, dus ik maakte schaaltjes met allerlei snacks, maar vergat ook de hompen kaas en worst niet. Al na een tijdje stonden de mensen zelf op om bier uit de koelkast te pakken. Dat vond ik leuk.”

Verder nam ze plaats in allerlei clubjes, waaronder de verkeerscommissie. ,,We zien het liefst dat Bronkhorst wordt afgesloten voor auto’s en motoren, behalve bestemmingsverkeer. Op drukke dagen is het hier echt file. Een buurman heeft eens op een zondag het aantal motoren geteld: hij kwam tot 1015. Dat is toch niet normaal.”

 

Vogelknuppelen

Ook deed ze een keer mee aan de vier dagen durende schuttersfeesten. ,,Bronkhorst is de enige plaats waar vrouwen niet mogen schieten. Om een beetje te plagen had ik me er toch voor aangemeld, maar uiteindelijk heb ik meegedaan met het vogelknuppelen. En dat is misschien maar goed ook, want die geweren hebben een behoorlijke terugslag. Ik heb mijn ogen uitgekeken bij alle tradities tijdens die vier dagen feest. Het is een happening hoor.”

Hoewel ze pas twee jaar in het kleinste stadje van Nederland woont, speurt ze nog geregeld op Funda. Naar wat dan? ,,Misschien iets nog dieper in de Achterhoek, met een tuin die nog groter is.” En dan: ,,Nee hoor. Ik woon hier prima. Ik zie me hier wel oud worden.”

Abonnement

Digitale aanmelding voor een inspectie-abonnement in vijf stappen! Lees de voorwaarden/tarieven goed door!

Eenmalige inspectie

Voor niet-leden die toch een inspectie willen.

RCE

Direct naar infobank techniek Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed

Stichting ERM

Direct naar technische uitvoeringsrichtlijnen (URL's) voor professionals.

 
Plone powered by ZOO