Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onafhankelijke inspectie en advisering onderhoud monumenten

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home > Kwaliteitszorg > Monumentenclinics voor eigenaren > Monumentenclinics Lochem
Register Kennis&Kunde monumentenspecialisten

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde (K&K) met bedrijven werkzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie? Zie menu kwaliteitszorg.

Infobladen Monumentenwacht

Direct naar praktische infobladen onderhoud voor de eigenaar.

Aanmelden nieuwsbrief / cursusinformatie
Digitale nieuwsbrieven en cursusinformatie ontvangen? Stuur dan een mail naar monumentenwacht-gld-join@lists.nfg.nl. U ontvangt dan een mail met een link om uw aanmelding te bevestigen.
Toolkit Duurzaam Erfgoed
http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/
 
Document acties

Monumentenclinics Lochem

De Monumentenwacht Gelderland geeft clinics voor eigenaren die zo beter kunnen onderhouden en beheren. Op deze manier kunnen we gezamenlijk werken aan de kwaliteit van het monument. Er worden technische onderwerpen behandeld en tips en trucs gegeven. De clinics zijn praktijkgericht met veel beeldmateriaal en duren ca. 2,5 uur incl. een korte pauze. Monumentenwacht Gelderland en de gemeenten Lochem bieden eigenaren van potentiële-, gemeentelijke- en rijksmonumenten in de winter 2019 een serie clinics aan. U kunt kosteloos deelnemen. De serie is bedoeld voor eigenaren van (potentiële) monumenten en is praktijkgericht met veel beeldmateriaal en duren ca. 2,5 uur. De clinics beginnen om 19:30 uur in Hotel Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee 14 in Almen. Per cursus zijn er maximaal 25 aanmeldingen mogelijk.

Cursus 1 Metsel- en voegwerk 10 januari 19.30 uur

Aan bijna alle monumentale gebouwen zit wel iets van metsel- en voegwerk. Maar hoe gaan we hier mee om? Is het schoonmaken en impregneren van metselwerk een goed idee? Of toch liever niet. Tijdens deze cursus behandelen we in vogelvlucht de geschiedenis van metselwerk, historische metselmortels, veel voorkomende bakstenen, schades aan metselwerk, het reinigen van metselwerk en tot slot het restaureren van metselwerk.

Het tweede deel van de cursus gaat over voegwerk. Welke soorten voegen zijn er allemaal? Moet het voegwerk vervangen worden of is plaatselijk herstel voldoende? Bij wie moet je zijn voor vergunningen en welke voegmortel is geschikt voor restauratie.

Cursus 2 Schilderwerk en glas, 24 januari 19.30 uur

Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en daardoor extra gevoelig voor achterstallig onderhoud. Veel problemen kunnen voorkomen worden door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk. Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de meest voorkomende verfsoorten die in de restauratie worden gebruikt, de historie van buitenschilderwerk, kleuronderzoek, gebreken aan schilderwerk, kleinschalig houtherstel met reparatie vulmiddelen, uitvoeringsrichtlijnen voor schilderwerk en het beoordelen van offertes.

Het tweede deel van de cursus zal gaan over glas. Hierbij zal aandacht worden besteed aan de historie van glas, diverse monumentale glassoorten, de problematiek rond isolerende beglazingen in monumenten, stopverf en restauratieglas.

Cursus 3 Dak en gootwerk, 7 februari 19.30 uur

Een goede afvoer van het regenwater is erg belangrijk. Welke dikte zink moet toegepast worden en waarom moet je koper solderen met zilverhoudend soldeertin? We gaan verschillende onderwerpen behandelen over de verschillende materialen zoals koper, zink, lood en gietijzer, hoe een goot of een hemelwatervoer gemaakt moet worden en welke loodgieter je het beste kan nemen.

Het tweede deel van de presentatie gaat over metalen dakbedekkingen. Wat zijn bijvoorbeeld losanges en hoe moet een roevendak gemaakt worden. Naast dakbedekkingen zal er ook aandacht zijn voor loodaansluitingen, bijzondere versieringen zoals een piron en de vakmanschap en kennis die nodig is om goed werk te leveren.

Cursus 4, vochtproblemen in monumenten, 21 februari 19.30 uur

Optrekkend vocht, lekkages, vochtdoorslag, zouten? Allemaal complexe problemen die in een monument kunnen spelen. De diagnose is soms erg lastig; laat staan de remedie. In de cursus komen de schadebeelden voorbij en mogelijke oplossingen.

Cursus 5, duurzaamheid en monumenten, 28 februari 19.30 uur

Een grote uitdaging voor de komende jaren wordt het verduurzamen van monumentale objecten. De afweging tussen maatregelen (isolatie, beglazing), monumentwaarde en behoud is een lastige. Een verkenning langs de mogelijkheden en de waarde van de energiescan.

 

Monumentenclinics Lochem Schrijf u hier in voor een of meerdere cursussen. De cursussen worden gegeven door Monumentenwachter/docent Wilfred Mengerink en monumentencoach Martijn Haitink. Deelname is gratis, maximaal aantal deelnemers is ca. 25. Lokatie: hotel Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee 14 in Almen Alleen indien de cursus wordt overschreven ontvangt u bericht.
Plone powered by ZOO